Flytta till Krokom

I Krokoms kommun finns 193 byar som tillsammans med den ständigt närvarande naturen sätter sin prägel på området. Här möter du stolthet, drivkraft och hjälpsamhet. Varenda en är viktig. Alla är välkomna och här finns plats att växa!

Krokoms kommun

Antal invånare: 15 595 (2023)

Yta: 6 155 km2

Medelålder: 42 år

Medelpris för hus:
2,5 milj.

Centralort: Krokom

Tätorter: Krokom, Änge, Föllinge, Ås, Aspås och Rödön

Största branscherna: Industri, verksamheter inom de gröna näringarna och besöksnäring

Största arbetsgivare: Krokoms kommun, Hallströms verkstäder, Andritz Hydro AB

Antal skolor: 16

Antal förskolor: 23

”Helleberg – en pralin med passion.”

Tinas praliner, Helleberg i Krokoms kommun

Här lever du livet som det är tänkt att levas

Tillsammans, tryggt och enkelt. Nära den service som behövs och med tid till det viktigaste. Uppkopplad och avkopplad mitt i världen. Lika delar glöd och vilja att göra gott för den egna bygden lägger grunden för en drivkraft utöver det vanliga. Du hittar den i föreningar, byalag och i företag och resultatet är arbetstillfällen, produkter med internationell lyskraft, kultur- och idrottsevenemang, skratt och gemenskap.

Naturen är en äkta kraftkälla. Vidsträckta fjäll, djupa skogar, glittrande sjöar och tätortsnära andningshål inspirerar till både äventyr och återhämtning. Det finns alltid något att hitta på och du behöver varken anmäla dig eller trängas i kö. Få människor på en stor yta gör att alla är viktiga och får plats precis som de är. Här pratas jamska, skånska, samiska, arabiska. Här finns svängrum för idéer och tankar, och närhet till stadens utbud och möjligheter.

I Krokoms kommun finns alltid något att hitta på och du behöver inte trängas.

Bo nära fjäll, sjö eller stad

Krokomsbostäder är den största hyresvärden med bostäder och lokaler i hela kommunen med varierande storlekar och prisklasser. För dig som vill bygga nytt finns det tomter till salu på många orter. Krokom är centralort med väl utbyggd service och här är bland annat nya bostadsområdet Kvarna under uppbyggnad. På Rödön och området Rödöns Prästbord har fyra hus är byggts och ett femte är på gång. Totalt finns plats för nio hus.

Vid Rödöns Prästbord byggs arkitektritade villor i ett bullerbyliknande område. Foto: Anneli Åsén

Åsbygden är en naturskön kulturbygd med närhet till Östersund. Här hittar du hyresbostäder i Byskogen och Ås. Det finns också planer på nya flerfamiljshus i de centrala delarna av Ås.

Offerdalsbygden är känd för sin vackra natur och mångfald av byar. I Kaxås satsar Kaxåsprojektet på unga familjer i Ekobyn Ladriket där hittills 18 nya hus sålts. Försäljningen av ytterligare sex nya hus har påbörjats. Föllinge och Laxsjö är vackert belägna byar där du också kan hitta ditt framtida drömboende.

I Kaxås växer Ekobyn Ladriket fram, ett projekt med syfte att bryta trenden med avflyttning från landsbygden. Vybild från projektkaxas.se

Företagare i varje liten by

I Krokoms kommun finns cirka 2300 registrerade företag. De flesta företag är små, bara trettio företag har fler än tio anställda. Flera av de större finns inom tillverkningsindustrin.

De största näringarna är industri, trä och livsmedel samt verksamheter inom de gröna näringarna. Turism-, mathantverk, service- samt tjänsteföretag är viktiga delar. Här är mångsidigheten, med företag inom alla branscher, en styrka som bidrar till stabilitet och motståndskraft mot konjunktursvängningar.

Visste du att Krokom ...

Är den mest barnrika kommunen norr om Mälardalen.

Visste du att Krokom ...

Har ett invånarantal som stadigt växer  – och har gjort under många år.

Visste du att Krokom ...

Har ca 2 300 registrerade företag i kommunen – var sjunde medborgare är företagare!

Berättelser från Krokoms kommun

Från St.Moritz till Kluk
Från St.Moritz till Kluk Hon gick från lyxiga eventjobb i Davos till en hållbar livsstil som hon kunde stå för, den fanns i Jämtland. Idag brinner hon för vardagsäventyren runt knuten och att lyfta regionen som matdestination. Fabienne och hennes man Roman hade rest runt i Sverige ett flertal gånger. Tankarna om en flytt blev […]
Hemma bra, men borta bäst
Att lämna sitt trygga hem, sina bästa kompisar och flytta 76 mil norrut till en okänd plats kan låta som en helt galen plan. Men 11-åriga Ebba Norén Jarske är glad över familjens beslut att flytta till Kaxås.
Rymdingenjören och hantverkaren har landat i Åflo
Hon är rymdingenjören som uppskattar det enkla i livet. Han är hantverkaren som gärna härjar fritt. Tillsammans har de hittat hem på en hästgård från 1930-talet i Åflo, Krokoms kommun.