Flytta till Berg

I Bergs kommun bor du med natursköna vidder, riktiga fjäll, storskogar, friskt vatten och ren luft. Här finns sju tätorter och 125 byar att välja bland, alla med olika karaktär och läge. Från bördiga jordbruksbygder till vackra dalgångar, med fiskrika sjöar och strömmande vatten – till och med glaciärer. Välkommen till oss!

Bergs kommun

Antal invånare: 
7 140 (2023)

Yta: 6 145 km2

Medelålder: 46 år

Medelpris på hus:
1,4 milj.

Centralort: Svenstavik

Tätorter: Hackås, Hoverberg, Klövsjö, Myrviken, Rätan och Åsarna

Samiskt namn: Bïerjen tjïelte

Naturreservat: 13

Samebyar: 3

Företag: 1 303

Sjöar: mer än 200

Högsta höjd: Helags 1796 m .ö.h.

Storsjöodjur: 1

”Följ hjärtat och bara kör! Det vore tråkigt att sitta och ångra sig på äldre dar och fundera på hur livet hade kunnat se ut.

Åsa Vilson, Hackås

Lev livet som det borde levas

Det här är stället för dig som vill andas fjälluft året om. Kommunen sträcker sig över två landskap, Jämtland och Härjedalen, och kan ses som porten till de riktiga fjällen med orörd natur. Här har naturen alltid varit en trygg plats för rekreation och äventyr samtidigt som den är basen i våra viktiga näringar; jord- och skogsbruket och besöksnäringen.

Naturen är också en drivkraft och inspirationskälla, kanske är det därför så många kreativa entreprenörer och modiga eldsjälar samlats och bosatt sig runt om i dessa bygder. För här tror vi på småskalighet och stora visioner, att kunna förverkliga drömmar. I en liten kommun är det en förutsättning för utveckling och tillväxt. Du kommer att upptäcka att mycket kretsar kring friluftsliv, men du kan även ta del av ett innehållsrikt kultur- och föreningsliv.

Bergs kommun sträcker sig över både Jämtland och Härjedalen, och kan ses som porten till de riktiga fjällen med orörd natur.

Vilket boende står på din önskelista?

Intresset för att flytta till Bergs kommun är stort och det arbetas för fullt för att ge plats åt fler. Flera kommunala initiativ är på gång, men även byalag och privatpersoner jobbar för inflyttning. Ett exempel är Backstabränna i Klövsjö. På bergsliv.se hittar du löpande information och länkar till de kommunala tomterna och den kommunala fastighetsavdelningen.

Intresset är stort för att flytta till Bergs och initiativen för inflyttning är flera. Ett exempel är Backstabränna i Klövsjö.

I Svenstavik, som är centralorten vid Storsjöns sydspets, och i ytterligare sex tätorter runt om i kommunen finns lägenheter för uthyrning – i privat eller kommunal regi. Kring tätorterna kan du som längtar efter villalivet hitta ditt hus i fina bostadsområden. 

Om du är på jakt efter en liten gård ska du vända blicken mot de mindre byarna som kan erbjuda helt unika lägen. Det är stor efterfrågan på alla typer av boenden och de som läggs ut till försäljning är få. Om du är intresserad av ett område är ett bra tips att lägga ut krokar bland lokalbefolkningen – kanske en lapp på lokala matbutiken eller gå med som medlem i den lokala anslagstavlan på Facebook?

Visste du att Berg ...

Har den högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln, Helags, som är 1797 m ö h.

Visste du att Berg ...

Driver ett för Sverige unikt projekt där 16 tillgängliga fiskeplatser skapas.

Visste du att Berg ...

Kan stoltsera med utmärkelsen Sveriges vackraste by – Klövsjö.

Visste du att Berg...

Har historiskt duktiga skidåkare, något som gett Åsarna namnet Guldbyn efter OS i Calgary 1988 (då 3 av 4 svenska längdskidåkare i herrarnas stafett kom från Åsarna IK).

Här kan du jobba och ta vara på fritiden

Berg är bland de tio mest företagsamma kommunerna i landet, här driver dubbelt så många personer företag jämfört med snittet. På senare tid har jord- och skogsbruket fått sällskap främst av besöksnäringen, den privata tjänstesektorn och tillverkningsindustrin. Så oavsett om du söker jobb eller vill etablerat ditt företag i bygden kan du räkna med ett starkt, småskaligt och diversifierat näringsliv som samverkar långsiktigt.

I Bergs kommun driver dubbelt så många personer företag jämfört med snittet i Sverige. Foto: Sandra Lee Pettersson

Berättelser från Bergs kommun

Marcus och Jenny Ståhl
De hade länge haft en dröm om att flytta till Vemdalsfjällen. För tre år sedan blev den verklighet. Då lämnade Marcus och Jenny Ståhl jobb och nyrenoverad bostad på Söder för att satsa på ett liv i fjällbyn Klövsjö. Något de inte ångrat.
Nomaden Emil hittade sin fasta punkt i Hackås
Emil Sergel har lämnat livet som nomad för att leva som seminomad i Hackås. Han vill både ha frihet att fortsätta upptäcka världen, och samtidigt ett eget Fylke som en fast punkt i tillvaron. Ett husbygge i barndomsbyn blev svaret på det Emil sökte.