Flytta till Östersund

Östersund är en mångsidig och innovativ stad där du verkligen kan uppskatta den unika kombinationen av stadspuls och närheten till fjällen. En plats med fantastiska vyer året om. Här hjälps nytänkande företag, forskningsprojekt och eldsjälar åt att skapa en positiv och inkluderande utveckling. Välkommen till oss du också!

Östersunds kommun

Antal invånare: 
64 881 (2022)

Yta: 2 501 km²

Medelålder: 42 år

Medelpris på hus:
3,6 milj.

Medelpris bostadsrätter: 
1,3 milj.

Tätorter: Brunflo, Fåker, Häggenås, Lit, Orrviken, Tandsbyn

Största arbetsgivarna: 
Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Jämtlands gymnasieförbund, Mittuniversitetet, Samhall, Swedbank, Jämtkraft och Webhelp

”Jag känner mig väl mottagen här i stan, bland andra företagare. Min bas har jag på Norra Stations Co-working, som också är ett bra sätt att bygga nätverk.”

Linda Tillman, Östersund

Tänk dig att bo i en stad nära fjällen

Här behöver du inte välja mellan karriär och en aktiv fritid. Naturen finns alltid inom räckhåll, du kan paddla eller vandra längs Storsjöns stränder, åka längdskidor i spår som lockar världseliten eller slalom med milsvid utsikt över fjällvärlden. Många väljer en aktiv livsstil som präglas mer av ”ute” än ”inne”.

Du kan också njuta av mathantverk, prisbelönta restauranger, konst i världsklass, internationella idrottsevenemang, musik och teater. Föreningslivet är mycket aktivt med massor av roliga och intressanta inriktningar, med allt du tänka dig.

Östersund har en levande stadskärna med ett stort utbud av aktiviteter, resturanger och härliga mötesplatser.

Östersund är en kommun med stark tillväxt och framtidstro. I takt med att vi blir allt fler byggs nya förskolor och skolor och de befintliga anpassas för att få en modern lär- och arbetsmiljö för våra barn och elever.

Det här är även den perfekta universitetsstaden för dig som vill plugga vidare. Mittuniversitetet har utsetts till Året studentstad och hälften av studenterna trivs så bra att de väljer att stanna kvar för att jobba efter avslutade studier.

Som universitetsstad brukar Östersund beskrivas som ”familjär”. Hälften av studenterna väljer att bosätta sig i Östersund efter avslutade studier.

Buerie båeteme Saepmie – Välkommen till Sameland! När du befinner dig i Östersund är du i den sydligaste delen av Saepmie. Samerna är ett ursprungsfolk som sedan urminnes tider levt i det område som idag sträcker sig över fyra länder. Östersunds kommun är en samisk förvaltningskommun.

Boende för alla smaker

I Östersund byggs det bostäder för fullt och flera spännande områden växer fram, bland annat på Stadsdel Norr, Storsjö Strand och Mosebacken på Frösön. Kanske föredrar du de etablerade områdena i och omkring staden eller de äldre, mysiga kvarteren med fina grönområden och parker helt centralt? 

Storsjö Strand är ett nybyggt område med storslagen sjö- och fjällutsikt, helt nära småbåtshamnen.

För dig som är intresserad av att bo nära stan men ändå på landet finns flera orter och byar som erbjuder äkta lantliv. Vi har också inventerat tomma och öde hus som kan hyras eller köpas. Lev din dröm där du vill.

Visste du att Östersund ...

Är en av två städer i landet med fjällutsikt. Beroende på var i staden du befinner dig ser du Oviksfjällen, Åreskutan och även delar av den norska fjällkedjan vid klart väder.

Visste du att Östersund ...

Har Sveriges äldsta stadsfestival, Storsjöyran med anor från 1960-talet. Den nystartades 1983 är idag en av Skandinaviens största musikfestivaler.

Visste du att Östersund ...

Har 80 km med fina skidspår som utgår från Östersunds skidstadion. Här hittar du tävlingsspår, elljusspår, motionsspår och rullskidbana av varierande längd och svårighetsgrad.

Visste du att Östersund ...

Ligger vid Storsjön som är Sveriges 5:e största sjö (med välkända sjöodjur) och med Surfbukten mitt i stan för den som vill göra roliga saker i och på vattnet eller bara ha en skön mötesplats att hänga på.

Behov av att rekrytera ny kompetens

Här kan du hitta ditt drömjobb inom någon av de branscher som växer starkt nu och har behov av att rekrytera ny kompetens. Det gäller främst IT men även vård, skola, förskola, lärar- och ingenjörsyrken, transport och ekonomi. Därutöver hittar du 40 statliga myndigheter i kommunen som tillsammans med offentlig sektor erbjuder en mångfald av yrken och arbetsplatser. Det lokala näringslivet består främst av små och mellanstora företag inom tillverkande industri, turism, kunskap och tjänster. Nyligen har flera stora etableringar skett, bland annat Synsam, IT-företag som Solita och även inom försvaret.

I Östersund finns flera spännande co working-platser, där du kan arbeta och möta andra.

Är du egen företagare och funderar på att flytta finns spännande möjligheter att utveckla din verksamhet, samverka med andra – kanske vid någon av stadens co-working platser – och rekrytera personal som trivs både med jobbet och livet i Östersund. 

Berättelser från Östersunds kommun

Den hållbara staden
Hållbarhet kan vara mycket, men bygger alltid på långsiktighet och framtidstro. I Östersund bubblar det av idéer och initiativ som bygger på ekologiskt, lokalt och socialt hållbart.
Parisa tog steget från Iran till Campus Östersund
Parisa Setoodegan från Iran har rest över stora delar av världen. Nu är hon internationell student på Mittuniversitetet i Östersund och här vill hon stanna. – Östersund är mer intressant för mig än Paris, säger hon.
Granne med fjället
Barndomsminnena lockade henne till Jämtland. Närheten till fjällen och naturen i vardagen har gett läraren Lena Morén både ett rikare friluftsliv och arbetsliv.