Ett av Sveriges företagstätaste län

Jämtland Härjedalen är ett av Sveriges entreprenörtätaste län och har även den tredje högsta andelen kvinnligt företagande i landet. Totalt finns cirka 20 000 företag inom en rad olika branscher. I jämförelse med övriga norrlandslän har företagen i Jämtlands län vuxit snabbast.

Tre tips för dig som vill etablera företag i Jämtland Härjedalen:

1. Kontakta Business Region Midsweden och kommunernas näringslivskontor. På så sätt kan du få en bra överblick över den lokala marknaden, få hjälp att komma i kontakt med nyckelpersoner och finna rätt arenor för ditt företag.

2. Bygg ditt lokala nätverk på plats innan din etablering. Länets co-workingmiljöer ger en bra skjuts för ditt lokala nätverkande. Här kan du  hyra arbetsplats för kortare eller längre perioder.

3. Bo här, jobba där. Digitaliseringen gör det möjligt att distansjobba mot en marknad i en annan del av landet eller världen.

Ett levande företagsklimat i Jämtland Härjedalen

Företagsklimatet i Jämtland Härjedalen bjuder in till så väl nya företag som stora idéer. Länets näringsliv präglas av livskraftiga små och mellanstora bolag inom en bred pallet av branscher. Här finns företag inom såväl tillverkningsindustrin som kunskaps-, tjänste- och turismföretag. Upplevelse- och outdoorindustrin är viktig för regionen samtidigt som allt fler IT-bolag väljer att etablera sig i länet. Närheten till Mittuniversitetets forsknings- och innovationsmiljöer ger goda förutsättningar för utveckling, kunskapsutbyten och innovation.

Business Region Midsweden – hjälp vid etablering

För dig som funderar på att expandera eller etablera företag i Jämtland Härjedalen finns mycket hjälp att få. Förutom olika branschnätverk och kommunernas näringslivskontor erbjuder sammanslutningen Business Region Midsweden en naturlig väg in till hela länets näringsliv.

Business Region Midsweden jobbar länsövergripande för att hjälpa dig som företagare att knyta viktiga kontakter inför en etablering i länet. Oavsett om du vill etablera ett företag i länet eller har ett företag i regionen som du vill expandera eller utveckla kan du få support. Business Region Midsweden delar med sig av sitt breda kontaktnät, sina tjänster och arenor för samarbeten. Allt för att skapa de bästa förutsättningarna för din etablering.

Bild som visar kontorsmiljö
House Be i Åre är en av flera coworking-miljöer i länet. Foto Håkan Wike

Coworking och distansarbete – en naturlig del av arbetslivet för allt fler

I Jämtland Härjedalen, ett län som präglas av livsstilsinflyttning, har digitaliseringen gjort distansarbete till en självklar möjlighet för allt fler. Här kan du med digitaliseringens möjligheter bo och verka där du vill och på så sätt finna en bra balans mellan ditt arbets- och fritidsliv. Läs mer här

Starta företag i Jämtland Härjedalen

Att starta företag kan vara ett steg för att få arbeta med det du vill. I Jämtland Härjedalen är det många som väljer att gå den vägen för att kunna kombinera sina livstilval med sitt arbete. Här finns det lika gott om resurser både när det gäller natur och utrymme, som kompetens som kan hjälpa dig med affärsplan, budget, kontakter och etablering. Många upplever att beslutsvägarna är korta i länet och att det är enkelt att komma i kontakt med företagsföreträdare och stödfunktioner. Genom Nyföretagarcentrum Jämtland kan du som funderar på att starta företag i Jämtland Härjedalen få konkret och kostnadsfri rådgivning för att komma igång med ditt företag.

Hur svårt kan det va?
Hur svårt kan det va? Tanja Nordfjell är artisten, konstnären och renskötaren från Vålådalen som lever det liv hon alltid drömt om. På Instagram-kontot missfreerider får 12,5 tusen följare en glimt av hennes fartfyllda tillvaro. Men här finns mer än så. Som egen företagare i en tuff och mansdominerad bransch har hon jobbat hårt för […]
Distansarbete - det nya normala​
Med bas i Östersund och världen som arena är The Remote Lab en glokal kunskaps- och utvecklingsnod för distansarbete. Maria Svensson Wiklander är en av grundarna och konstaterar att en ny arbetslivsnorm är på väg att etableras.
Vid fjällets sluttning fann de tryggheten
Roya och Ali Afzali flydde från Afghanistan för att finna trygghet och hittade det vid fjällets kant. Nu driver de egen firma tillsammans och väntar sitt första barn. – Det känns som att jag lever i en dröm, så bra är det här, säger Roya Afzali.