Livet i Jämtland Härjedalen

Att ha omedelbar kontakt med naturens lugnande kraft, sommar som vinter, ger en extra dimension till livet för oss som bor här. Tillsammans bygger vi den plats vi kallar hem. 

I arbetet med Ta steget möter vi dagligen personer som vill dela med sig av livet i Jämtland Härjedalen. Scrolla ner för att inspireras av deras berättelser eller klicka på kartan för att lära dig mer om länets olika delar. 

Artiklar

Flytten till Rödön överträffade familjen Nilssons förväntningar

Under flera år funderade familjen Nilsson på om det skulle vara möjligt att bosätta sig i Jämtland. Till slut bestämde de sig för att sluta vela. De lämnade Stockholm och hittade sitt drömboende på Rödön.

Odlingsintresset lockade hela släkten till byn Tavnäs

En gård var drömmen för familjerna Wallberg och Wanneberg. Där skulle odlingar och djur kunna bli en större del av deras vardag, något som saknades dem. Lösningen fanns i Jämtländska Tavnäs dit en stor del av släkten flyttade till en gemensam gård.

Emelie tog steget med Ta steget

Flyttlasset från Halmstad till Östersund har gått för Emelie Eriksson, hennes sambo Mikko Seppälä och boxern Max. Liksom många andra som gör samma flyttresa är det möjligheterna till en aktiv fritid som lockar. Men jobb var förstås en förutsättning och Emelie överraskades av att det fanns så mycket att välja på.

När Lofsdalen satsar på året-runt-turism flyttar fler till byn

I Lofsdalen är den senaste satsningen på turism inte bara ett sätt att locka fler besökare till byn. Det handlar också om att få tillväxt och fler bofasta, och på ett år har antalet året-runt-boenden ökat med 13 procent.

Krönika: En reflektion över storstans upplevda vedervärden

Med förundran har vi följt debatten om vantrivseln i Stockholm, en debatt som nu stormat under en månads tid i riksmedia. Vi på Ta steget vill förstås välkomna alla storstadströtta journalister, och andra, att testa på livet i Jämtland Härjedalen. Från författaren Ingemar Näslund kommer också en hälsning till DN:s krönikör Björn Wiman, en i raden av journalister som under hösten reflekterat kring storstadens avskyvärden. 

Holländare säljer tystnaden i Börjesjö

Tack vare TV-programmet Ik vertrek (Jag utvandrar) vågade Toon och Carine Kaerts ta steget att lämna allt de hade i Nederländerna och flytta till byn Börjesjö i Bräcke kommun med ungefär 15 invånare.

Mindre stress när Emeli och Mathias flyttade till Tänndalen och blev egenföretagare

För tre år sedan tog Emeli och Mathias beslutet att bli bofasta i sin fjällstuga. En förändring i livet som var både en dröm och en nödvändighet. Här har de hittat balans i livet och en fritid som är fylld av natur och vardagsäventyr.

Rebecka och Jens från Halmstad har hittat hem i Nyhem

Från Halmstad till Nyhem. Rebecka Salomonsson och Jens Henriksson lämnade havsluften för att få mer skidåkning och riktig vinter. De har totalrenoverat ett sekelskifteshus och känner att de hittat hem.

Drömmen om draghunds-VM tog Nicola till andra sidan jorden

När Nicola Dennison från Timaru, Nya Zeeland, skaffade sig sin första husky hade hon inte i sina vildaste fantasier trott att hon drygt nio år senare skulle hamna i Sverige i ett försök att förverkliga sina drömmar om att tävla i Draghunds-VM i Östersund.