Livet i Jämtland Härjedalen

Att ha omedelbar kontakt med naturens lugnande kraft, sommar som vinter, ger en extra dimension till livet för oss som bor här. Tillsammans bygger vi den plats vi kallar hem. 

I arbetet med Ta steget möter vi dagligen personer som vill dela med sig av livet i Jämtland Härjedalen. Scrolla ner för att inspireras av deras berättelser eller klicka på kartan för att lära dig mer om länets olika delar. 

Artiklar

Emelie tog steget med Ta steget

Flyttlasset från Halmstad till Östersund har gått för Emelie Eriksson, hennes sambo Mikko Seppälä och boxern Max. Liksom många andra som gör samma flyttresa är det möjligheterna till en aktiv fritid som lockar. Men jobb var förstås en förutsättning och Emelie överraskades av att det fanns så mycket att välja på.

När Lofsdalen satsar på året-runt-turism flyttar fler till byn

I Lofsdalen är den senaste satsningen på turism inte bara ett sätt att locka fler besökare till byn. Det handlar också om att få tillväxt och fler bofasta, och på ett år har antalet året-runt-boenden ökat med 13 procent.

Holländare säljer tystnaden i Börjesjö

Tack vare TV-programmet Ik vertrek (Jag utvandrar) vågade Toon och Carine Kaerts ta steget att lämna allt de hade i Nederländerna och flytta till byn Börjesjö i Bräcke kommun med ungefär 15 invånare.

Mindre stress när Emeli och Mathias flyttade till Tänndalen och blev egenföretagare

För tre år sedan tog Emeli och Mathias beslutet att bli bofasta i sin fjällstuga. En förändring i livet som var både en dröm och en nödvändighet. Här har de hittat balans i livet och en fritid som är fylld av natur och vardagsäventyr.

Rebecka och Jens från Halmstad har hittat hem i Nyhem

Från Halmstad till Nyhem. Rebecka Salomonsson och Jens Henriksson lämnade havsluften för att få mer skidåkning och riktig vinter. De har totalrenoverat ett sekelskifteshus och känner att de hittat hem.

Drömmen om draghunds-VM tog Nicola till andra sidan jorden

När Nicola Dennison från Timaru, Nya Zeeland, skaffade sig sin första husky hade hon inte i sina vildaste fantasier trott att hon drygt nio år senare skulle hamna i Sverige i ett försök att förverkliga sina drömmar om att tävla i Draghunds-VM i Östersund.

Rymdingenjören och hantverkaren har landat i Åflo

Hon är rymdingenjören som uppskattar det enkla i livet. Han är hantverkaren som gärna härjar fritt. Tillsammans har de hittat hem på en hästgård från 1930-talet i Åflo, Krokoms kommun.

João lämnade stressen i Brasiliens största stad för lugnet i Duved

Fjäll, natur och snowboardåkning. Det fick João Sampaio när han bytte 21-miljonersstaden São Paulo i Brasilien mot ett naturnära liv i Duved strax väster om Åre. I Duved lever han ett komprimerat vardagsliv med allt nära, ljusår från São Paulo där han spenderade flera timmar i bilkö varje dag.

Jakten på älgen och bilden

Fotografen och influencern Sofia Ekenlund har nästan 35 000 följare på Instagram. Genom sina bilder berättar hon om naturen och jakten i Ragunda.    – Ibland är det svårt att veta om jag ska sikta med kameran eller bössan när det brakar fram en älg, säger hon.