Livet i Jämtland Härjedalen

Att ha omedelbar kontakt med naturen, nära till äventyret och riktiga årstider, ger en extra dimension till livet för oss som bor här. Scrolla ner för att inspireras av berättelser från den plats vi kallar hemma eller klicka på kartan för att lära känna länets olika delar.

Artiklar

O-Ringen i Åre blir en efterlängtad nystart för Anna

I unga år flyttade den orienterande västgöten Anna Hansson till Jämtland. Kärleken till platsen växte sig stark, så hon stannade i länet. Nu är det dags för Anna att trycka på play, efter en lång paus i orienteringen, och O-Ringen i Åre blir en efterlängtad nystart.

Moa & Patrik flyttade nyligen till Jämtland och fann ett ”smörgåsbord av klättring”

De hittade varandra när de arbetade säsong i Abisko. Tillsammans hittade de till Jämtland. Nyinflyttade Moa Almqvist och Patrik Mäler bestämde sig för att lämna Norrköping och bege sig norrut för att skapa ett nytt hem. Paret välkomnades av mer klätteräventyr än de väntat sig, både inom- och utomhus.

JÄRPENS IF – föreningen som stödjer bygdens hälsa

Det satsas på rörelseglädje i Järpen. Föreningen Järpen IF erbjuder aktiviteter till stora som små. Allt för att bygdens hälsa ska främjas genom att röra på sig tillsammans med andra.

Härproducerad värme med kompetens från när och fjärran

Woolpower är textilföretaget som går mot strömmen. Trots billigare arbetskraft utomlands, har de valt att lägga sin textilproduktion i Östersund. Efterfrågan växer och de flyttade nyligen till en större fabrik. Samtidigt som behovet efter arbetskraft ökar.

Vemdalens hembygdskultur sprider bygdens kulturarv

Nu och då är hembygdsgården i Vemdalen en plats att mötas på oavsett bakgrund eller ålder. Där byggs broar mellan generationer. Inflyttare hittar ett sammanhang. Och besökare får uppleva en av länets äldsta hembygdsgårdar. – Vi hade skapat den här mötesplatsen men sen blev så mycket mer och större än vi någonsin hade kunde tänka oss, säger Jonas Hagström.

The Rockin’ Pots

En förhoppning om att underlätta för nyanlända, startades kören -The Rockin’ Pots. Integrationskören som senare skulle ta Sverige med storm, uppträda över hela landet och beröra tusentals människor. – Vi hade skapat den här mötesplatsen men sen blev så mycket mer och större än vi någonsin hade kunde tänka oss, säger Jonas Hagström.

Stories #whereIcomefrom – berättelser från Jämtland Härjedalen

Sofia Klasson, kommunikatören bakom det passionsdrivna Instagramkontot, stories_whereIcomefrom, berättar hur nio berättelser blev till fem tusen följare. Varför berättelser är viktiga för en plats. Och hur ett Instagramkonto kan skapa vänner för livet.

Illustratör och bildkonstnär Anna Fors: ”Här finns mer rymd för mitt skapande”

Bildkonstnär, illustratör och hemkär hemvändare. Anna Fors berättar om att återvända till bildskapande efter femton års uppehåll. Att återvända till Jämtland efter 25 år. Hur tiden förändrar platser och människor. Sist men inte minst, om bildmeddelandet som skulle bli den slutgiltiga knuffen norrut.

Heimbygdsföreningar – det levande kulturarvet

Kristina Ernehed har alltid varit intresserad av samhällsutveckling och att världen ”ska bli lite bättre.” Idag jobbar hon som utvecklingskoordinator för Heimbygda, den regionala organisationen för 73 hembygdsföreningar i Jämtland Härjedalen.