Flytta till Härjedalen

Härjedalen ligger ungefär mitt i Sverige, mot den norska gränsen. Här kan du välja mellan inte mindre än 185 byar varav de större orterna är Sveg, Hede, Funäsdalen, Vemdalen, Ytterhogdal, Lillhärdal och Lofsdalen. Du möts av underbara vyer från fjällmassiven i väster till skogslandskapen i öster. Välkommen till oss!

Härjedalens kommun

Yta: 11 980 kvm2 (till ytan störst i landet)

Antal invånare: 
10 145 (2023)

Medelålder: 47 år

Medelpris på hus:
1,1 milj.

Större orter: Sveg, Hede, Funäsdalen, Vemdalen, Ytterhogdal, Lillhärdal och Lofsdalen.

Antal företag: 2 020

Största arbetsgivare: Härjedalens kommun och Sykes

När du vill byta upp dig i livet

I Härjedalens kommun finns allt du kan drömma om i den svenska naturen. Milsvida skogar, höga fjäll med ett 40-tal toppar över 1000 m ö h, vackra dalgångar, sjöar, tjärnar och Ljusnan som slingrar sig genom landskapet. Om du funderar på ett annat liv för dig själv och din familj är det här en plats där du kan njuta av allt på nära håll. Med vita, snörika vintrar och långa ljusa sommarkvällar som gör det möjligt att få ut det bästa av alla årstider.

Ett äkta paradis för dig som älskar aktiviteter som vandring, cykling eller paddling. Eller jakt, fiske och skoter. Med flera välkända fjälldestinationer runt knuten kan du även se fram emot riktigt fin skidåkning både på längden och utför – när du vill. Inom kommunen hittar du också ett stort utbud av aktiviteter genom vårt levande och välkomnande föreningsliv.

I Härjedalen får du snörika vintrar och har ett flertal välkända fjälldestinationer runt knuten. Foto: Oliva Söderlund

Här får barnen växa upp i en trygg miljö där de lokala skolorna ser varje elev utifrån deras behov. Förskolor finns i de flesta byar medan grundskolorna ligger på nio olika orter och gymnasieskolan finns i Sveg.

Hela kommunen har bra internetuppkoppling och du har tre flygplatser inom räckhåll: Sveg, Östersund och norska Röros.

Det finns gott om fjällsjöar och tjärnar att svalka sig i efter en vandringstur. Foto: Oliva Söderlund

Hitta hem i fjällvärlden

Det finns fastigheter att köpa på de allra flesta orter i Härjedalen – och på landsbygden däremellan. Generationsskiften gör att både nyare och äldre hus kommer ut på marknaden. Vill du bygga ditt eget hus finns det tomt- och industrimark att köpa. Drömmer du om att ha verksamhet och boende på samma ställe är det sällan något problem. Om du tänkt prova dig fram i hyresrätt kan du kontakta kommunens bostadsbolag eller någon av de privata fastighetsägarna, så visar de gärna upp sitt utbud av lägenheter.

IMG_20200906_162019
Landskapet bjuder på milsvida skogar och höga fjäll med ett 40-tal toppar över 1000 m ö h . Foto: Oliva Söderlund

Ditt arbete och framtid finns här

I Härjedalen finns det gott om arbete för dig som vill flytta hit. Turismnäringen är stor i området under hela året. Det finns även en hel del industrier i Härjedalen med behov av personal som ingenjörer, tekniker, elektriker och hantverkare. Detsamma gäller inom markberedning, entreprenad och skog. 

Visste du att Härjedalen ...

Har Sveriges sydligaste glaciär – Helags.

Visste du att Härjedalen ...

Bildade en av Europas första nationalparker – Sonfjället.

Visste du att Härjedalen ...

Tillhörde Norge fram till 1645.

Visste du att Härjedalen...

Har landets högst belägna landsväg – Flatruet, 975 m ö.h.

Visste du att Härjedalen ...

Är en av de mest hundtäta kommunerna i Sverige – med 291 hundar/1000 invånare.

Visste du att Härjedalen ...

Har landets högst belägna kyrka i Tännäs.

För dig som vill arbeta inom skola, vård och omsorg finns också gott om jobb. HR, ekonomi och IT är även de områden där din kompetens behövs. Här kan du arbeta inom ditt specialområde och samtidigt leva ett rikare liv med mer tid för familj och fritid.

Co working fortsätter att växa och passar perfekt i vårt område. Här finns flera co working-hubbar och allt fler väljer även att kombinera sitt fritidsboende med distansarbete.

Berättelser från Härjedalens kommun

Louise Östberg – Innovationsforskaren som gjorde äventyret till en livsstil
Innovationsforskaren som gjorde äventyret till en livsstil Som forskare och innovationskonsult ville Louise Östberg ta reda på om många små idéer kan leda till en större förändring än en stor innovation. När hon sedan gick en äventyrsutbildning fick hon idén att starta ett Äventyrsprojekt för att testa sin tes, med ett litet äventyr om dagen. […]
I Carolines fotspår hittar fler hem till Härjedalen
Caroline Fredin var tidigt ute med att använda sociala medier för att få byn att växa. Det som drev och fortfarande driver hennes engagemang är kärleken till bygden och en önskan om att sätta Härjedalen och Vemdalen by på kartan för fler.
Mindre stress när Emeli och Mathias flyttade till Tänndalen och blev egenföretagare
För tre år sedan tog Emeli och Mathias beslutet att bli bofasta i sin fjällstuga. En förändring i livet som var både en dröm och en nödvändighet. Här har de hittat balans i livet och en fritid som är fylld av natur och vardagsäventyr.