Engagemang av kärlek till bygden

I Carolines fotspår hittar fler hem till Härjedalen

Caroline Fredin är eldsjälen och entreprenören som drivs av kärleken till sin bygd. Vid sidan av sitt företagande har hon hjälpt många inflyttare att ta steget till Vemdalen och Härjedalen.

– Det är tillfredsställande att skapa och bidra till utvecklingen av byn, säger hon.

Caroline är född och uppvuxen i Vemdalen, en by i Härjedalens kommun med drygt 500 invånare. Hon är entreprenören som en gång lämnade byn men återvände när hemlängtan blev för stor. Väl tillbaka i Vemdalen startade och drev hon inredningsbutik i byn under många år.

Sociala medier har fått företaget och byn att växa.

Caroline var tidigt ute med att använda sociala medier för att få sitt företag att växa. När hon åkte på inredningsmässor i Sverige la hon i realtid ut bilder på produkter i sina sociala medier. Samtidigt bjöd hon in sina kunder på hemmaplan att lägga en beställning.

"Flera av mina kunder tog semester för att kunna följa flödet i sociala medier"

– Flera av mina kunder tog semester för att kunna följa flödet i sociala medier och boka grejer, berättar Caroline och skrattar.

Under en mässa sålde hon på detta sätt varor för en kvarts miljon kronor. Det var inte för intet som hon blev nominerad till Årets butik i Sverige år 2016.

Person som står framför ett häbre fotograf: Susanne Kvarnlöf

Caroline Fredin var även tidigt ute med att använda sociala medier för att få byn att växa. Då hon upptäckte att mycket av det som hände i byn inte syntes i media startade hon redan för tio år sedan facebook-konto ”Vemdalen by”. Några år senare även instagramkontot @vemdalen. Det som drev och fortfarande driver hennes engagemang är kärleken till bygden och en önskan om att sätta Vemdalen by på kartan för fler.

– Det är lätt att byn försvinner och jag kände att jag ville lyfta sådant som händer i Vemdalen och alla duktiga, drivna människor som bor här. Jag vill på det sättet bidra till att byn utvecklas och växer på ett hållbart sätt.

"I dag har instagramkontot Vemdalen över 7 000 följare"

Hjälper fler att ta steget till Härjedalen Sedan start har Caroline på ett inspirerat sätt berättat om hur det är att bo i byn. Hon har svarat på frågor från blivande inflyttare och genom den personliga kontakten har hon fått många att växla till ett liv i Härjedalen. I dag har instagramkontot Vemdalen över 7 000 följare och Caroline är en passionerad inflyttarambassadör. Dessutom har hon skapat flera olika grupper på Facebook som riktar sig till de som söker jobb och boende i byn.

– De som kontaktar mig frågar om skolor, jobb och boende. Mitt bästa tips till alla som ska flytta hit är att gå med i en av alla de föreningar vi har här, då lär man känna folk och blir en del av ett naturligt socialt sammanhang. 

Ledkryss med skyltar mot ett hus fotograf: Susanne Kvarnlöf

I Vemdalen kryllar det av föreningsliv. Det är fotboll, längd- skidor, alpint, gym, yoga, bingo och cykel. Det finns bio, jaktskytteklubb, skoterklubb, hembygdsförening och en travklubb. Caroline är medlem i många föreningar men engagerar sig inte i någon styrelse.

– Jag jobbar ju ideellt på mitt sätt med att få byn att leva och jag hoppas att det här kan bli en del av min sysselsättning någon gång i framtiden.

"Vad kan du göra i dag för att komma dit du vill?"

Så hon tar ett steg i taget, precis som hon råder sina följare till.

– Jag får ofta kommentarer om att folk tycker att jag har ett sådant härligt liv och att det är drömmen att få bo som jag gör. Jag brukar då ställa den jobbiga frågan: Vad kan du göra i dag för att komma dit du vill?

Porträtt
Namn
Caroline Fredin
Plats
Vemdalen i Härjedalens kommun