Hitta ditt drömboende

Gård med odlingsmöjligheter på landet eller lägenhet med fjällutsikt i stan? Här har vi samlat våra bästa tips för dig som letar boende inför en flytt till Jämtland Härjedalen.

Tre tips på vägen till ditt framtida boende:

1. Få en bild över den lokala bostads-marknaden genom att ta kontakt med kommunen du är intresserad av. Oavsett vilken typ av boende du söker så kan du då få tips och svar på frågor om ditt framtida boende.

2. Ett bra sätt att lära känna en plats är att besöka den. Så kom och känn in omgivningarna, kanske i samband med din nästa semester? 

3. Söker du bostad att hyra? Hör av dig till platsens små och stora hyresvärdar. Ta kontakt med den kommun du är intresserad av så kan dom tipsa dig om lokala värdar. 

Så löser du boendet inför flytten

Att ordna boendet på distans inför en flytt kan vara en utmaning, men det finns hjälp att få. Genom att ta kontakt med oss och ta del av de resurser som finns på nätet kan du komma en bra bit på vägen, oavsett vilken typ av boende du drömmer om. 

Hyr din bostad

Vill du hyra ditt boende finns både stora och små hyresvärdar i länets kommuner. Genom att ta kontakt med den kommun du är intresserad av kan du få en bild över bostadsläget i kommunen. En kontakt kan även ge dig kontaktuppgifter till lokala hyresvärdar som kan hjälpa dig vidare.

Många bostäder för uthyrning läggs ut i facebookgrupper och webbplatser som samlar tillgängliga boenden för uthyrning.

Personer som bär saker från ett hus.

Köp ditt nästa boende

Planerar du att köpa ditt boende så är ett generellt tips att lära känna de områden du är intresserad av innan köp. 

Priserna för boende i Jämtland Härjedalen är i genomsnitt lägre än rikssnittet men varierar mycket beroende på vart i länet du vill bosätta dig. På Svensk mäklarstatistik kan du jämföra och ta del av aktuella bopriser i Jämtland Härjedalen.

De flesta objekt som läggs ut till försäljning via mäklare hittar du på Hemnet.se.Blocket.se kan du även finna bostäder som läggs ut privat till försäljning. 

Bygg ditt drömboende

Att bygga nytt ger möjlighet att verkligen forma ditt drömboende precis som du vill ha det. De flesta kommuner har tomtköer för permanentboenden som du kan anmäla dig till, ta kontakt med aktuell kommun för mer information och hjälp att ställa dig i tomtkön. Ansökan om bygglov gör du via den kommun som du är intresserad av. På kommunernas webbplatser finner du information om småhustomter som är till försäljning, hur du går till väga för att ansöka om bygglov. Här kan du även ta del av översiktsplaner och detaljplaner för områden där nybyggnation är planerad. 

Vi hittade vårt drömboende i Jämtland Härjedalen

Nicki & Putte hittade sitt drömhus på landet
Nicki Eby från Helsingborg och hennes man Putte Eby från Stockholm har bott och rest världen över. Efter en långresa till Indien kom den där helgen med en väns 40-års fest i Edsåsdalen – och flytten var ett faktum.
Marcus och Jenny Ståhl
De hade länge haft en dröm om att flytta till Vemdalsfjällen. För tre år sedan blev den verklighet. Då lämnade Marcus och Jenny Ståhl jobb och nyrenoverad bostad på Söder för att satsa på ett liv i fjällbyn Klövsjö. Något de inte ångrat.
Hemma bra, men borta bäst
Att lämna sitt trygga hem, sina bästa kompisar och flytta 76 mil norrut till en okänd plats kan låta som en helt galen plan. Men 11-åriga Ebba Norén Jarske är glad över familjens beslut att flytta till Kaxås.