Drömmen om förändring

Hemma bra men borta bäst

Att lämna sitt trygga hem, sina bästa kompisar och flytta 76 mil norrut till en okänd plats kan låta som en helt galen plan. Men 11-åriga Ebba Norén Jarske är glad över familjens beslut att flytta till Kaxås.

 

Det är tidig oktobermorgon och första snön har fallit. Ett tunt täcke ligger i byn när bilen med släpet kommer körandes i Kaxås, en by i Krokoms kommun, belägen mitt emellan Östersund och Åre. Ebba kliver ut ur bilen. 76 mil har hennes föräldrar kört medan hon och hennes syskon Kevin och Alvin sovit i bilen. Ebba öppnar dörren till lägenheten som ska bli familjens hem fram till sommaren då deras nybyggda hus är färdigt.

– Oj, det är litet, säger hon besviket samtidigt som hon ställer ner en flyttlåda.

Hon har helt rätt, det är litet. 60 kvadratmeter ska Ebba dela med sin mamma Linda, pappa Martin och bröderna. 

Två barn som lyfter en flyttlåda med leksaker Foto: Emelie Asplund

Det var Ebbas pappa Martin som inte kunde sluta tänka på det där Facebookinlägget han såg om Projekt Kaxås. Ett inflyttarinitiativ som är inriktat på unga familjer som söker livskvalitet nära naturen och långt från städers snabba tempo. Här i Kaxås, på en högt belägen sluttning som bjuder både på fjällutsikt och söderläge, växer ekobyn Ladriket fram.

Det fanns en lockelse för norra delen av landet, även om familjen aldrig hade varit där. Att flytta hade de dock aldrig som plan. De åkte bara upp på en visningshelg för ett år sedan för att det kunde vara spännande att se något annat.

"Vi kände att vi var tvungna att flytta nu, vi ville inte vänta längre"

När de åkte hem hade de lämnat en intresseanmälan för en tomt. Några månader senare besökte de Kaxås igen och Ebba åkte slalom för första gången i sitt liv. Då skrevs också papperen på, de skulle flytta till byn när huset var färdigbyggt. Så blev det inte. En resa senare, denna gång på sommaren, tog familjen ännu ett snabbt beslut.

– Vi kände att vi var tvungna att flytta nu, vi ville inte vänta längre, säger Martin.

– Det var ambassadörerna och ortsbefolkningen som avgjorde att vi bestämde oss för att köpa hus här, men också för att flytta upp tidigare. Deras engagemang betyder så otroligt mycket för oss och nu när vi är på plats är de vår trygghet, säger Linda.

Familj som står framför ett berg där ett av barnen sträcker fram en prästkrage foto: Susanne Kvarnlöf

Totalt ska 35 hus byggas i Projekt KaxåsDet har gjort att det är många som vill flytta till byn i väntan på att husen ska byggas, men det gör det också svårt att hitta temporära boenden.

– Köksbordet kommer inte att rymmas, säger Ebba och Linda förklarar att det löser sig och att de får ta bort de stora sakerna tills huset är färdigbyggt.

"Välkommen hit, jag är er granne, ropar en förbipaserande man till familjen"

– När det är en kort stund vi ska bo här så går det bra, säger Linda.

Ebba och hennes bror Kevin öppnar flaket till den stora släpvagnen och börjar bära saker.

– Välkommen hit, jag är er granne, ropar en förbipasserande man till familjen.

– Det är precis så här jag uppfattar att livet är här, jag tror det är mer gemenskap här. Folk pratar med varandra och umgås på ett annat sätt, säger Linda.

Snön täcker nästan den gula skylten med nummer 37. Det är just här familjens hus ska byggas.

– Tänk dig solnedgången här, säger Linda till Martin och tittar ut över Hällberget, Åreskutan och Offerdalsfjällen.

Visst var naturen en del av deras beslut, men samtidigt så finns det vacker natur även i Vargön, en mil från Trollhättan. Beslutet handlar mest om att få bryta ekorrlivet som de tycker att de hamnat i och få en livsstilsförändring. De söker efter ett bättre liv med större gemenskap och där årstiderna är tydligare.

Person som står i ett kök Foto: Emelie Asplund

Ebba gillar också naturen, men det finns något som är viktigare. Hon pekar upp mot området där det ska bli ett rekreationsområde med paddel, gym, längdspår och bakstuga.

– Det kommer även att byggas ett stall där och jag gillar att rida, säger hon. 

På väg tillbaka till lägenheten tittar familjen in genom fönstret i ett av husen som snart är färdigbyggt i Ladriket. Ebba är salig av lycka, vad fint det blir tycker hon. Den lilla lägenheten är glömd för stunden och fjärilarna i magen över att börja en ny skola efter helgen lugnar ner sig lite. Det handlar bara om lite tid innan hon och familjen får flytta in i deras hus. Och lite tid innan hon finner nya vänner.

– Jag tror att det här kommer att bli bra och att jag kommer få många nya vänner här, säger hon hoppfullt.

Porträtt
Namn
Familjen Norén Jarske
Plats
Kaxås, Krokoms kommun

"Det känns bra att flytta, det är så fint här"

Familj som bär flyttlådor och gosedjur ut från ett hus. Foto: Emelie Asplund

Om Projekt Kaxås:

  • Projekt Kaxås är ett inflyttariniativ som IT-entreprenören Dan Olofsson står bakom.
  • Utöver de 35 nya hus som utgör ekobyn, har även ett större antal befintliga hus bytt ägare via projektet.
  • Projektet riktar sig till unga familjer som söker boende och livskvalitet nära naturen där bygden erbjuder ett rikt friluftsliv

Nyfiken? Läs mer på projektkaxas.se