Välkommen till skolbänken

Kanske har du barn som ska börja på en ny skola i samband med flytten, kanske är det du själv som ska sätta dig i skolbänken. Här har vi samlat nyttig information om skolor och utbildningar för dig som funderar på en flytt till Jämtland Härjedalen.

3 tips för dig som flyttar med barn

1. Skapa dig en bild över vilka alternativ för skola och barnomsorg som finns för ditt barn. Alla kommuner har aktuell information om detta på sina webbplatser.

2. Ta kontakt med den kommun du planerar att flytta till. Anmäl att ditt barn har behov av skola- och barnomsorg i god tid inför er flytt.

3. Om du har möjlighet, besök den framtida skolan eller förskolan med ditt barn. Det är ofta ett bra sätt för att bygga både trygghet och förväntan inför en flytt.

Stora valmöjligheter för grundskola och gymnasium

Flyttar du med barn? Skolorna i länet kan se väldigt olika ut beroende på vart i länet du planerar flytta. Här finns allt från den lilla, fjällnära byskolan till en av Sveriges största gymnasieskolor, och allt däremellan. På gymnasienivå finns utbildningar med riksintag för elitsatsande ungdomar inom fotboll, gymnastik, alpin- och längdskidor.

Universitetsstudier runt hörnet

Mittuniversitetets två campus ligger centralt i Östersund och Sundsvall. Med de mindre städernas närhet till såväl till såväl service som fritidsaktiviteter blir därför vardagspusslet lättare att kombinera med studier. Mittuniversitetet är dessutom ett av landets ledande lärosäten när det gäller distansundervisning.

Lärcentrum – bli vad du vill

Hos Lärcentrum kan du slutföra din grundskole- eller gymnasieutbildning, lära dig svenska (SFI), bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskole- och universitetsstudier. För dig som läser en distansutbildning finns Lärcentrums tentamenservice.

Äventyr på folkhögskola

Folkhögskolor erbjuder dig möjlighet att läsa in behörighet till högre studier, fördjupa dig inom ett intresseområde eller utbilda dig till ett yrke. För dig som vill läsa på folkhögskola finns fyra alternativ i Jämtland Härjedalen:

Birka folkhögskola

Bäckedals folkhögskola

Hästsportens folkhögskola

Åredalens folkhögskola

Akademi Norr

Akademi Norr samarbetar med Lärcentrum och tretton kommuner från Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Från Jämtlands län finns Strömsunds kommun med och du som flyttar hit kan läsa både yrkeshögskole- och universitetsutbildningar på distans.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teori med praktik och med stor möjlighet att få jobb efteråt. Utbildningarna genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Många av deras utbildningar är möjliga att läsa på distans.

Parisa tog steget från Iran till Campus Östersund
Parisa Setoodegan från Iran har rest över stora delar av världen. Nu är hon internationell student på Mittuniversitetet i Östersund och här vill hon stanna. – Östersund är mer intressant för mig än Paris, säger hon.