Förskola, skola & vuxenutbildning

Kanske har du barn som ska börja på en ny skola i samband med flytten, kanske är det du själv som ska sätta dig i skolbänken. Här har vi samlat nyttig information om skolor och utbildningar för dig som funderar på en flytt till Jämtland Härjedalen.

3 tips för dig som flyttar med barn

1. Skapa dig en bild över vilka alternativ för skola och barnomsorg som finns för ditt barn. Alla kommuner har aktuell information om detta på sina webbplatser.

2. Ta kontakt med den kommun du planerar att flytta till. Anmäl att ditt barn har behov av skola- och barnomsorg i god tid inför er flytt.

3. Om du har möjlighet, besök den framtida skolan eller förskolan med ditt barn. Det är ofta ett bra sätt för att bygga både trygghet och förväntan inför en flytt.

Skola och barnomsorg inför en flytt

Flyttar du med barn? Skolorna i länet kan se väldigt olika ut beroende på vart i länet du planerar flytta. Här finns allt från den lilla, fjällnära byskolan till en av Sveriges största gymnasieskolor, och allt däremellan. På gymnasienivå finns utbildningar med riksintag för elitsatsande ungdomar inom fotboll, gymnastik, alpin- och längdskidor.

På kommunernas webbplatser finns samlad information om skolor och barnomsorg i kommunen. Där finner du även information om hur du gör för att söka skola och barnomsorg till ditt barn. Det går också bra att kontakta den aktuella kommunens kundtjänst om du behöver hjälp eller har frågor om skola och barnomsorg.

Mittuniversitetet, studier på plats eller distans

Mittuniversitetet (MIUN) består av två Campus, ett i Östersund och ett  i Sundsvall. Här finns ett brett utbud av utbildningar och universitetet är ett av landets ledande lärosäten när det gäller distansutbildning. Nära hälften av alla som studerar på Mittuniversitetet bor kvar i länet två år efter examen.

I Östersund ligger tyngdpunkten på samhällsvetenskap med viss teknik- och IT-utbildning samt en tydlig profilering mot ekonomi-, turism-, psykologi-, vård- och socionomutbildningar.

Totalt studerar cirka 20 000 studenter på MIUN varav cirka 7 000 är inskrivna på Campus Östersund. Samverkan mellan Mittuniversitetet och det lokala näringslivet är viktigt för hela regionen. Genom ett tydligt utbyte säkerställs att lokala arbetsgivare får den kompetens som de söker och att du som student får kontakt med relevanta arbetsgivare under din utbildning.

Att vara student på Mittuniversitetet

Funderar du på att flytta hit för studier? På Mittuniversitetets webbplats finns samlad information om allt du kan tänkas behöva veta om program, bostadsgaranti och så vidare. 

Besök Mittuniversitetets digitala öppna hus.

Akademi Norr

Norrlands lokala näringsliv skriker efter mer kompetens på arbetsmarknaden. Akademi Norr bygger på samverkan med Lärcentrum och tretton kommuner från Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Från Jämtlands län finns Strömsunds kommun med. Akademi Norr möjliggör för dig som bosätter dig i Strömsunds kommun att läsa både yrkeshögskole- och universitetsutbildningar på distans.

Lärcentrum – Bo där du är, bli vad du vill

Hos Lärcentrum kan du slutföra din grundskole- eller gymnasieutbildning, lära dig svenska (SFI), bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskole- och universitetsstudier. 

För dig som läser en distansutbildning finns Lärcentrums tentamensservice. Genom bra rutiner och samarbete med utbildningsanordnare kan tentamen genomföras på ett rättssäkert sätt vid Lärcentrum. Tentamen på Lärcentrum sker på samma tider som vid den skola du studerar mot.

Lärcentrum finns i hela länet och det är den kommun du flyttar till som via studie-och yrkesvägledare hjälper dig att hitta rätt.

Folkhögskolor i Jämtland Härjedalen

Folkhögskolor erbjuder dig möjlighet att läsa in behörighet till högre studier, fördjupa dig inom ett intresseområde eller utbilda dig till ett yrke. För dig som vill läsa på folkhögskola finns fyra alternativ i Jämtland Härjedalen där du kan fördjupa dig inom en rad olika kunskapsområden. För mer information om kursutbud och ansökan, besök folkhögskolornas webbplatser.

Birka folkhögskola

Bäckedals folkhögskola

Hästsportens folkhögskola

Åredalens folkhögskola

Yrkeshögskola, en väg till ett drömjobbet

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teori med praktik. Utbildningarna genomförs i nära samarbete med arbetslivet. 

Studenter som läser på yrkeshögskola får ofta jobb direkt efter studierna. Det beror på att det är arbetsmarknadens behov som styr vilka utbildningar som får bedrivas inom yrkeshögskolan. En stor del av utbildningen sker i nära samarbete med rekryterande arbetsgivare och innefattar praktik.

Många av yrkeshögskolans utbildningar är möjliga att läsa på distans. På Yrkeshögskolans webbplats kan du läsa mer om vilka utbildningar som finns och hur du ansöker.

Parisa tog steget från Iran till Campus Östersund
Parisa Setoodegan från Iran har rest över stora delar av världen. Nu är hon internationell student på Mittuniversitetet i Östersund och här vill hon stanna. – Östersund är mer intressant för mig än Paris, säger hon.