Flytta till Strömsund

Längst upp i norra Jämtland ligger Strömsunds kommun, gränsande mot Norge i väster och in i Ångermanland i öster. Här glittrar Ströms Vattudal som ett pärlband av stora sjöar och längre österut öppnar sig Flåsjöns och Tåsjöns vidder. Ett paradis för dig som uppskattar blandningen av vildmark och levande landsbygd. Välkommen till oss!

Strömsunds kommun

Antal invånare: 11 113 (2023)

Yta: 11 780 km2

Medelålder: 47 år

Medelpris för hus:
866 000kr

Tätorter: Strömsund, Backe, Hammerdal, Hoting, Rossön, Gäddede

Största arbetsgivare: Strömsunds kommun med sina drygt 1900 anställda. Engcon och Attacus stomsystem är andra större arbetsgivare.

Erika fick jobb på hemmaplan efter vindkraftsutbildningen

Erika Dahlin

Ett vardagsliv med extra allt

Är du en av dem som drömmer om ett liv där det är enkelt att ta vara på tiden? Att kunna vandra, fiska, jaga eller bara njuta av den storslagna naturen. På lediga stunder, efter jobbet, på lunchen eller före frukost. Då kommer du att känna dig som hemma här. Vill du ha ett aktivt friluftsliv och upptäcka nya intressen, kommer du inte att bli besviken.

Strömsunds kommun är även känt för sitt fina fiske och här kan du välja mellan lättillgängliga fiskevatten eller mer strapatsrika mål i orörda fjäll och marker. Du kan fiska i strömmar, fjäll- och skogstjärnar, sjöar, åar och bäckar. Självklart kan du uppleva naturen på många olika sätt, här finns något för alla. Utforska gärna vårt breda och utspridda föreningsliv med över 300 föreningar. Chansen är stor att du hittar något som passar just dig!

Ta del av den storslagna naturen på lediga stunder – efter jobbet, på lunchen eller kanske före frukost?

Det pågår en imponerande aktivitet även inom idrotten, inte minst bland barn och ungdom, både i de naturliga omgivningarna och vid anläggningar runt om i kommunen. Vintertid kan du åka skidor i motionsspår på flera orter och med varierande längd och svårighetsgrad.

Välj ett boende som matchar din vision

Här kan du hitta boende i alla delar av kommunen. Den är till ytan stor och det finns gott om valmöjligheter. Du kan välja att hyra, köpa eller bygga. Hör med kommunen vilka tomter som är till salu. Oavsett om du tänker bo centralt i hus eller lägenhet, drömmer om en gård ute i någon av alla våra byar eller ett liv nära vildmarken, kan du känna dig hemma här. Strömsund är centralorten och andra större orter är Backe, Hammerdal, Hoting och Rossön.

Här finns affärer, företag och kommunal service med sammanlagt nio grundskolor och en gymnasieskola med flera nationella program.

Lilla Bla¯sjon, skoterforare
I Strömsund kan du uppleva naturen på många olika sätt, här finns något för alla.

Jobba som egen eller anställd

Strömsunds kommun är den största arbetsgivaren och här behövs ofta personal inom vård och skola. Tillverkningsindustrin är stor i hela kommunen och vi har bland annat världsledande Engcon som tillverkar tiltrotatorer till grävmaskiner. Totalt finns ca 1100 företag, många av dem är enmansföretag. På vårt näringslivskontor kan du som vill flytta hit med ditt företag eller funderar på att starta eget, få stöd och rådgivning.

Visste du att Strömsund ...

Är den mest björntäta kommunen i Sverige och bland de högsta i världen för brunbjörn. Det förekommer tre björnar per 10 000 ha mark.

Visste du att Strömsund ...

Har så mycket vatten att det fördelat blir ungefär 1 km strandlinje per invånare.

Visste du att Strömsund ...

Inspirerade till Beppe Wolgers fantastiska saga om Dunderklumpen. Filmen från 1974 spelades in här och är tekniskt sett mycket avancerad och den enda i sitt slag som gjorts i Sverige.

Berättelser från Strömsunds kommun

Frostviken är paradiset för Marika
Frostviken är ett vinterparadis för skoteråkare och andra friluftsentusiaster. Där bor och arbetar Marika Hopponen Westberg med hållbar vinterturism.