Flytta till Bräcke

Bräcke kommun är en plats där många väljer att bo för de vackra byarna med gårdar och hus som kan bli just det paradis man tänkt sig. Här kan du leva friare, mer självförsörjande och ägna dig åt intressen som jakt, fiske och friluftsliv – eller något helt annat. Drömmer du om eget företagande har du också goda chanser att hitta ditt guldställe. Välkommen till oss!

Bräcke kommun

Antal invånare:
6 099 (2023)

Yta: 3 894 km2

Medelålder: 47 år

Medelpris på hus: 
932 000kr

Tätorter: Bräcke, Gällö, Kälarne.

Byar (ett urval): Albacken, Sörbygden, Pilgrimstad, Fjällsta, Rissna, Sidsjö, Nyhem, Gimdalen, Stavre, Revsund

Antal företag: ca 1000

Största privata arbetsgivare i storleksordning: Gällö Timber, Hakfelt produktion, Octowood, Gällö Skog, Pilgrimstad Hus, Bräcke Bo-Service, Gärdins Åkeri, Stavre Mobile Service

Jag har inte trivts i stan, jag uppskattar lugnet mycket mer. Och att vara fri att göra vad jag vill. Det är något jag vill ge mina barn – en trygg uppväxt där barn kan vara ute och leka själva..”

Dan Lundin, Ammerön

Ett liv nära vatten och med människor som bryr sig

Här kommer du att upptäcka den starka kultur som finns av att hjälpa varandra och få saker att hända. Grannar emellan men även företagare är ofta flexibla, vilket underlättar vardagen. Från att akut få hjälp med en reservdel till bilen hos den lokala verkstaden till att eldsjälar bildar fiber­utbyggnads­föreningar och driver på utvecklingen (idag har 92 procent fibertäckning).

Med över 700 sjöar i kommunen kretsar mycket runt vatten och friluftsliv. Att grilla på isen i vårvintersolen, åka långfärdsskridskor eller paddla kajak är några exempel. Vintertid kretsar fritiden mycket kring snön. Slalom i Mickelbacken och Svedjebacken, längdskidor med fina elljusspår, skidspår på sjöarna och inte minst skidtunneln i Gällö för åkning året runt är några exempel.

Två personer och ett barn sitter på en filt vid ett vattenfall vid Forsaleden
För många invånare är närheten till vatten det som ger fritiden guldkant. Bilden är från Forsaleden, som är ett populärt utflyktsmål.

Här är det ingen klyscha att föreningslivet är rikt. I Bräcke kommun drivs många intresse- och idrottsföreningar, och många kommuninvånare aktiverar sig genom fotboll, basket och gympa på vardagskvällar. Föreningskulturen är också stark när det gäller byföreningar och hembygdsföreningar. Är du nyinflyttad kan du enkelt komma in i gemenskapen genom att gå med i en förening. De flesta byar har även en Facebook-grupp för att planera middagar, grilldagar ute och andra aktiviteter.

Det som också är bra med att bo i en liten kommun är att det finns utrymme att se alla människor. Tidigare elever på våra skolor berättar att en av de stora fördelarna här är att lärarna verkligen lär känna eleverna.

Mickelbacken i Gällö ger närhet till skidåkning för hela familjen. Foto: Jens Larsson

Livskvalité till vrakpris

I kommunen hittar du centralorterna Bräcke, Gällö och Kälarne som har skolor, affärer och annan service. Den kuperade landsbygden bland skogar, sjöar, åkrar och små bergsknallar erbjuder boende i många fina byar. 

Oavsett om du är ute efter en självförsörjande gård eller en villa nära service, finns det gott om hus som väntar på att någon ska skapa liv där, särskilt om du kan tänka dig att renovera själv. Har du möjlighet att bygga något från grunden, kan du köpa tomt eller sjötomt av kommunen.

Om du inte hittar din drömbostad direkt, är tipset att hyra ett hus eller lägenhet medan du letar. Då får du chans att lära känna bygden och se vilket område som passar dig bäst.

Visste du att Bräcke ...

Förmodligen har flest sandstränder i Norrlands inland – och du får ofta ha den helt för dig själv!

Visste du att Bräcke ...

Har Sveriges längsta skidtunnel – som även är världens längsta skidtunnel inuti ett berg.

Visste du att Bräcke ...

Troligtvis har landets godaste glass, ost och öl – som styrks av hundratals priser i olika typer av mästerskap i mat och dryck.

Hitta jobbet eller skapa ditt eget

Just nu finns jobben främst inom skola, vård/omsorg och tillverkningsindustrin. Många som bor här pendlar till arbetsplatser i närliggande kommuner. Det finns goda pendlingsmöjligheter, inte minst med Norrtåg som passerar rakt igenom kommunen och stannar på fyra orter. I det perspektivet finns chans till en mängd olika jobb där IT är exempel på en bransch som ständigt söker arbetskraft. Att arbeta hemifrån ger ännu fler möjligheter. I sammanhanget kommunikationer kan också nämnas att SJ:s nattåg till Göteborg och Stockholm har dagliga avgångar från Bräcke med ankomsttider som passar jobbdagar. SJ:s snabbtåg Bräcke-Stockholm tar fyra timmar. 

Norrtåg stannar på fyra orter i kommunen, vilket ger goda pendlingsmöjligheter.

Företagarandan i Bräcke är stark och här finns omkring 1000 stora och små företag inom branscher som skog, tillverkningsindustri, turism, mat och dryck. Sitter du på en egen affärsidé finns det plats för fler! Kommunens näringslivsutvecklare hjälper dig gärna att hitta rätt placering, lokal och kontakter.

Berättelser från Bräcke kommun

Erik satsar för framtiden i bygden
Det sägs att hjärtat i byn är mataffären, en mittpunkt där folk träffas och pratar. Så är det i Gällö i Bräcke kommun, där Erik Faxbrink driver ICA Nära Gällö sedan sex år tillbaka. Med ett stort hjärta och socialt entreprenörskap utvecklar han både bygden och matbutiken.
Holländare säljer tystnaden i Börjesjö
Tack vare TV-programmet Ik vertrek (Jag utvandrar) vågade Toon och Carine Kaerts ta steget att lämna allt de hade i Nederländerna och flytta till byn Börjesjö i Bräcke kommun med ungefär 15 invånare.
Påhittiga medarbetare i Gällö
Uppvuxen strax utanför Gällö har Jonathan Mattsson ett naturligt engagemang för lokal industri och människorna som bor i området. Samtidigt erbjuder jobbet kontakter med kunder över hela världen.