Flytta till Åre

Många väljer att bosätta sig här för att skapa en framtid med en annan livsstil. Det här är kommunen för dig som vill kombinera en aktiv fritid året runt med arbete – och samtidigt låta barnen växa upp på en trygg plats med naturen som en självklar del i vardagen. Åre kommun består av sex bygder, med ett pärlband av byar och orter, där alla har sin charm och där du kan hitta just dina möjligheter. Välkommen till oss!

Åre kommun

Yta: 7 263 kvm

Antal invånare:

12 464 (2023)

Medelålder: 40 år

Större orter: Hallen, Mattmar, Mörsil, Järpen, Undersåker, Åre, Duved, Storlien och Kall

Medelpris för hus: 3,1 milj.

Antal företag: 4000

Största arbetsgivare: Åre kommun, Skistar (Destination Åre) och Nord-Lock.

"Till vardags bor jag i min lilla hydda i Handöl och jobbar som TV-fotograf med mitt produktionsbolag. Efter att ha jobbat 13 år för SVT med bland annat Mitt i naturen, Plus, Uppdrag granskning, Go kväll, diverse barnprogram och en hel del samiska tv-program så har jag börjat jobba mer på att slippa resa och istället visa människor min bakgård – fjällen runt Handöl, Storlien och södra Årefjällen."

Sofie Werner, Strövtåg

När du vill bygga en framtid tillsammans med andra

Åre är en växande landsbygdskommun med handlingskraftiga invånare och stark entreprenörsanda. Här finner du en för Sverige unik mix av högalpina områden, ett samiskt kulturlandskap och samtidigt ett levande jord- och skogsbruk.

Här kommer du att upptäcka ett smörgåsbord av områden att välja mellan. Västra bygden – med bland annat Storlien, Handöl och Ånn – ligger vid norska gränsen längs E14. Här är gränshandeln stor och du har nära till vandring, skidåkning eller bara lugnet på fjället. I Duved-Åre kan du förvänta dig en storstads nöjesutbud, en bys hjälpsamhet och hela naturen som lekpark utanför dörren. En oslagbar kombination, som gör att allt fler söker sig till hela regionen.

I Åre kommun finns sex bygder där du kan skapa en framtid med balans i tillvaron.

I Undersåker och Södra Årefjällen växer det så det knakar, både när det gäller nybyggnationer och företagsetableringar. Kallbygden är stor till ytan, med vacker jordbruksbygd och stora fjällområden. Bland de större byarna hittar du exempelvis historiska gruvbyn Huså. Järpen, som förr var en flottningsstation vid Indalsälven, är idag centralort och kommunens administrativa centrum. Även Västra Storsjöbygden präglas av jord- och skogsbruk samtidigt som Bydalsfjällen lockar med härligt friluftsliv och vackra vyer – plus närheten till Östersund.

För dig med barn kan det vara bra att veta att det finns sju grundskolor och 17 förskolor utspridda i kommunen. Vid Lärcentrum kan du som själv pluggar göra dina tentor vid olika universitet i hela världen, så med dagens teknik kan Åre vara din studieort. Här finns dessutom både folkhögskola och YH-utbildningar för vuxenstudier.

Unknown-11
Det är enkelt att ta vara på fritiden med naturen och fjällvärlden som en naturlig del av vardagslivet.

Du kan enkelt bli en del av det rika föreningslivet ute i bygderna. Om just din favoritaktivitet saknas är det vanligt att nya roliga initiativ startas upp av eldsjälar på kort tid. Kanske av dig? I kommunen finns fina anläggningar med ishockeyhall, padelhallar, badhus, fotbollsplaner, idrottshallar, föreningshus och snart även ett ridhus, så förutsättningar finns för de flesta sporter – och med fler som flyttar in ökar antalet och variationen på dem.

Boende med goda utsikter

De flesta hyresmöjligheterna finns mellan Järpen och Duved, men även i övriga bygder kan du hyra kommunalt eller privat. Det byggs och planeras för nybyggnation i flera områden. Om du är ute efter att köpa ett hus eller gård, brukar peaken vara i november, även om det alltmer börjar likna övriga Sverige då de flesta byter boende under sommaren. Håll utkik hos mäklarna eftersom de hus som är till salu brukar försvinna snabbt. Vill du bygga eget kan du höra med kommunen om vilka tomter som finns till salu.

Här väljer du mellan att bo i någon av de större orterna eller ute i byarna. Kanske ett eget hus med utsikt?

Hitta jobbet eller starta eget företag

Det finns många olika branscher representerade i kommunen. Den största är inte helt oväntat besöksnäringen, men här finns även stora företag inom tillverkande industri, många i byggsektorn, inom skogs- och jordbruk, handel och IT. Vård, omsorg och skola är också stora arbetsgivare. Om du inte hittar det jobb du vill ha kanske du ska fundera på att starta eget, vilket många gör bland annat inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Under flera år har Åre blivit framröstad som Årets nyföretagarkommun. Här finns 4 000 registrerade företag med ett invånarantal på ca 12 000 personer!

arekommun_feb195604
Att åka skidor på lunchen är inget konstigt i den här delen av landet, tvärtom.
Visste du att Åre ...

Är en av de mest företagstäta kommunerna, med få konkurser. Här startar i snitt två nya företag i veckan.

Visste du att Åre ...

Har Mellannorrlands största segelklubb för ungdomar.

Visste du att Åre ...

Erbjuder gratis resor i länet med kollektivtrafiken till alla elever, från förskola till 9:an.

Berättelser från Åre kommun

Livet fick färg igen för Sofia
Träningsentreprenören Sofia Bursjöö satte sig i förarsätet i sitt eget liv och kände att det var i Åre hon skulle bo. – Åre är både hemma för mig och en del av mitt varumärke, det är ett bra företagarklimat här, säger hon.
Vid fjällets sluttning fann de tryggheten
Roya och Ali Afzali flydde från Afghanistan för att finna trygghet och hittade det vid fjällets kant. Nu driver de egen firma tillsammans och väntar sitt första barn. – Det känns som att jag lever i en dröm, så bra är det här, säger Roya Afzali.
João lämnade stressen i Brasiliens största stad för lugnet i Duved
Fjäll, natur och snowboardåkning. Det fick João Sampaio när han bytte 21-miljonersstaden São Paulo i Brasilien mot ett naturnära liv i Duved strax väster om Åre. I Duved lever han ett komprimerat vardagsliv med allt nära, ljusår från São Paulo där han spenderade flera timmar i bilkö varje dag.