Flytta till Ragunda

Ragunda kommun ligger vackert i östra delen av Jämtland, med Indalsälven som rinner genom mäktiga Ragundadalen från öst till väst. Att bo här ger dig ett unikt läge – mitt i den genuina landsbygden och samtidigt med närhet till stadsliv. För inom cirka en timme når du fem städer: Östersund, Sollefteå, Härnösand, Kramfors eller Sundsvall. Och med cirka två personer per km2 finns det gott om plats. Så välkommen till oss!

Ragunda kommun

Antal invånare: 
5 135 (2023)

Yta: 2 527 km²

Medelålder: 47 år

Medelpris på hus:
664 000kr

Tätorter: Bispgården, Hammarstrand och Stugun

Byar (ett urval): Ammer, Borgvattnet, Krångede, Köttsjön, Mårdsjö, Utanede, Västeråsen, Överammer

Antal företag: Ca 600

Största arbetsgivare: Z-Lyften Produktion AB

”Att bo så här på en liten ort där vi hälsar och ser varandra i ögonen då vi möts ger mig en känsla av trygghet. Att få leva och verka här, i Ragundadalens vackra natur, är för mig livskvalitet!

Eva Westberg, Färjestans Gård

Det här kan vara livet du drömt om

Hit väljer många att flytta för den storslagna naturen och den lugna livsstilen. Men hur lugnt du vill att livet ska vara bestämmer du själv. Här saknas inte valmöjligheter. Med ett minst sagt mångsidigt frilufts- och föreningsliv, kan dagarna fyllas med aktiviteter som passar just dig – sommar som vinter.

Gillar du att åka skidor finns utförsåkning på flera ställen och fina längdspår runt om i kommunen. Jakt och fiske är vanliga intressen i området. Här hittar du utmärkt flugfiske i strömmande vatten och isfiske på många fiskevatten. För dig som vill lära dig den ädla konsten att fiska erbjuder våra elva fiskevårdsområden kurser i både flugfiske och flugbindning.

I Ragunda finns ett mångsidigt frilufts- och föreningsliv där du kan fylla dagarna med aktiviteter som passar just dig – sommar som vinter.

Om du är intresserad av vandring tar du dig enkelt ut i skog och mark på upprustade leder. Vintertid finns många olika skoterleder. I Ammer har du ett ridcenter med ridhus och travbana, stallar och ridbanor utomhus. Idrottsklubbarnas verksamheter och en mängd kulturella evenemang, som friluftsteatern vid Döda fallet, flera bibliotek och bio gör också att det är lätt att trivas i Ragunda.

Bo med naturen utanför fönstret

De lite större orterna i kommunen är Bispgården, Hammarstrand och Stugun. Här finns förskolor, skolor och annan kommunal service. 

Det är relativt lätt att hitta ett hus eller en gård, antingen i närheten av våra tätorter eller ute i byarna. Om du hellre vill hyra, finns lägenheter i Hammarstrand, Bispgården och Stugun. Det går också att hyra hus eller lägenheter privat. Oavsett om du bor centralt eller mer avskilt kan du alltid räkna med naturskön utsikt – över dalgången och älven eller skogar, sjöar, ängar och berg.

Oavsett var i kommunen du väljer att bo kan du alltid räkna med en naturskön utsikt.

Jobb inom olika branscher

I Ragunda domineras näringslivet av småföretag inom jord- och skogsbruk, handel och service. Några av de större företagen hittar du inom tillverkningsindustri och försäkring. Det är områden där det kontinuerligt rekryteras nya medarbetare. Den största arbetsgivaren är kommunen där det finns lediga tjänster inom utbildning, sjukvård och service.

Visste du att Ragunda ...

Har en den enda kungliga Thailändska Paviljongen belägen utanför Thailand. Som en exotisk juvel i den jämtländska skogen berättar den historien om en annan tid och om en av Thailands mest älskade kungar – Chulalongkorn.

Visste du att Ragunda ...

Har överlevt Sveriges genom tiderna största naturkatastrof. Döda Fallet är idag en unik geologisk bildning och resultatet av en mans – Vildhussens – försök att år 1796 leda om vattnet, vilket gick katastrofalt fel när hela sjön tömdes.

Visste du att Ragunda ...

Har landets enda konstrodelbana, som byggdes 1960. På den anrika banan har det under åren genomförts mängder av stora mästerskap. Nu rustas den upp och drivs av ideella krafter och Hammarstrands rodelklubb.

Berättelser från Ragunda kommun

Jakten på älgen och bilden
Fotografen och influencern Sofia Ekenlund har nästan 35 000 följare på Instagram. Genom sina bilder berättar hon om naturen och jakten i Ragunda.    – Ibland är det svårt att veta om jag ska sikta med kameran eller bössan när det brakar fram en älg, säger hon.