Porträtt
Namn
Ali & Roya Afzali
Plats
Brattland, Åre kommun

”Vi bor bland änglar”

Vid fjällets sluttning fann de tryggheten

Roya och Ali Afzali flydde från Afghanistan för att finna trygghet och hittade det vid fjällets kant. Nu driver de egen firma tillsammans och väntar sitt första barn.

– Det känns som att jag lever i en dröm, så bra är det här, säger Roya Afzali.

Tre dagar efter att Migrationsverkets buss släppte av dem utanför Continental Inn i Åre beställde Ali Afzali en taxi. Han bad taxichauffören att köra honom till de bilverkstäder som fanns i närheten. Svenska kunde han inte då, men engelska pratade han bra. När taxibilen stannade utanför Åre Maskinservice i Undersåker gick Ali in och pratade med chefen.

– Jag frågade om det fanns jobb, när de frågade efter referens pekade jag på taxichauffören, berättar Ali och skrattar.

Ali fick lämna sitt telefonnummer och några veckor senare fick han påbörja sin praktik på verkstaden. Det var början på ett långt samarbete, för han skulle komma att behöva deras hjälp igen.

Två personer står framför en bilverkstad
Ali och Roya Afzali driver sedan ett år tillbaka Åre Express Bilverkstad i Brattland i Åre kommun. De har precis anställt en person eftersom de har så mycket jobb. – Ibland tänker jag att jag drömmer att vi bor här, säger Roya Afzali.

Medan Ali började skruva på bilar jobbade Roya extra som städare och ingick i en volontärgrupp via Vuxenskolan som senare ledde till fast jobb. Efter ett halvår på asylboendet stod de helt på egna ben utan något bidrag från Migrationsverket. Redan innan uppehållstillståndet beviljades visste Ali att han ville driva egen bilverkstad. Han hade förberett alla papper till Skatteverket, en månad efter att de fått beskedet att de fick stanna i Sverige, öppnade han portarna till sin och Royas bilverkstad i Brattland.

 

– Men vi hade inga pengar, jag fick köpa verktyg billigt på en auktion och sedan fick jag låna verktyg från Åre Maskinservice. Vi har fått så mycket hjälp från alla våra vänner, säger Ali.

– När jag pratar med min pappa i Kabul berättar jag att vi bor bland änglar, det är så jag kallar dem, säger Roya.

Roya som arbetade som bokförande polis i Kabul har i dag valt en annan bana. Hon sa upp sig från sitt fasta jobb som städare och studerar nu för att bli barnskötare. Samtidigt är jobbet underordnat det som betyder allra mest för henne.

– Det är kul att jag har lärt mig att simma och cykla här, men min dröm var att bo där det är tryggt, det gör vi här.