Livets guldmedalj

Livet fick färg igen för Sofia

Träningsentreprenören Sofia Bursjöö satte sig i förarsätet i sitt eget liv och kände att det var till Åre hon skulle flytta.   

– Åre är både hemma för mig och en del av mitt varumärke, det är ett bra företagarklimat här, säger hon.  

 

Känslan var att familjen fick ta i från tårna för att få till en eld och grilla korv utomhus på Ingarö. Det var bara några kilometer till skogen, men ändå svårt att få till. Ansträngde hon sig inte så sveptes hon med och hamnade på Nacka Forum istället för att grilla korv. Allt pekade mot konsumtion. Det berättar Sofia Bursjöö om sina år i Stockholm.  

– Byt, ändra, förnya och förbättra, det är de yttre tingen som allt pekar mot. Jag hade en tydlig känsla för att det inte skulle vara så att allt handlar om konsumtion, berättar Sofia.

"Nu går livet mer ut på vad vi gör ute i aktivitet"

Person hoppar i snön framför Åreskutan. Foto: Susanne Kvarnlöf

Nu när hon lämnat storstadslivet vet hon hur det andra livet kan vara. Sofia är före detta elitalpinist och har tillbringat mycket tid i Åre som ung. Hon träffade också sin man Anders tack vare Åre och de åkte ofta på semester till byn. Hon satt och ammade deras andra barn på Åreskutan när de bestämde sig för att köpa en lägenhet här. Det spenderade mycket tid i den nya lägenheten och känslan var alltid att de kom hem.

– Alla var sura när vi skulle åka hem till Ingarö, ingen ville lämna Åre, säger hon.

Det handlade aldrig om mod menar hon, utan om att det var ett måste för dem att flytta.

– Nu går livet mer ut på vad vi gör ute i aktivitet, vi har mer tid tillsammans och har ett lugnare tempo inombords.

Person springer på fjället i Åre Foto: Susanne Kvarnlöf

Sofia har många titlar; personlig tränare, löpcoach, influenser och content creator. Hon tog med sitt företag och stöpte om det när hon flyttade till Åre. Nu driver hon Outdoorstories där hon håller i träningsresor och fjällretreat för små grupper och där det är mobilfritt.  

– Det här är inget bootcamp, man åker inte hem som en trasa, utan med påfylld energi och nya redskap för sin vardag. Här sänks axlarna och andetagen blir medvetna.

Resorna är populära och fullbokade, därför satsar nu Sofia för att företaget ska växa. Hon kommer att anställa personal för att fler ska kunna ta del av utbudet.

 – Det här är en prestationsfri miljö, med upplevelsen av naturens storhet, gemenskapen i de små grupperna och kreativ träning i fokus.

Person som springer på fjället i Åre Foto: Susanne Kvarnlöf

Hennes man brukar ofta säga att flytten till Åre gjort att livet har fått färg igen. Sofia skrattar och tycker att det låter som om livet var värdelöst innan, men hon förstår ändå vad han menar.

– För mig är det som om jag har fått en hel tårtbit med tomt utrymme i min hjärna, en tårtbit med tystnad och vila. Jag har mer kontakt med mig själv och vad jag vill. Det ger mig en språngbräda till kreativiteten, säger hon.

I två år har de nu bott här och korvgrillning är inte längre något som kräver någon kraftansträngning.  

– Vi äter ofta ute i naturen, det är korta ledtiderna till aktivitet numera. 

Väl på plats i Åre gick Sofia med i en Facebook-grupp för nyinflyttade. Där fick hon kontakt med tio andra familjer som gjort samma flyttresa. Det blev ett socialt trygghetsnät där de hjälpte varandra med logistikproblem.

– Jag har många telefonnummer att ringa om det är kris. Det är litenheten här som jag älskar. Jag kan gå på ICA, spontant stöta på en vän och vips så har man lördagsplaner med utemat, det är inte en planerad middag sex veckor senare. Det är ett enklare liv. 

Person som tittar in i kameran i Åre. Foto: Susanne Kvarnlöf

"Jag har fått livets guldmedalj för att jag är på rätt plats"

Porträtt
Namn
Sofia Bursjöö
Plats
Åre kommun