Namn
Emeli Nilsson och Mathias Eriksson

Plats
Tänndalen, Härjedalens kommun

Mindre stress när Emeli och Mathias flyttade till Tänndalen och blev egenföretagare

För tre år sedan tog Emeli och Mathias beslutet att bli bofasta i sin fjällstuga. En förändring i livet som var både en dröm och en nödvändighet. Här har de hittat balans i livet och en fritid som är fylld av natur och vardagsäventyr.

I den röda lilla stugan, med utsikt över skidsystemet och Svansjökläppen, och bara ett stenkast från norska gränsen, driver Emeli Nilsson och Mathias Eriksson sitt företag Fjelltopp. Ett företag som skapar design för människor som älskar fjällen. Emeli är fotograf och Mathias formgivare.

– Fokus nu är att skapa grafiska motiv och fotografier av fjällorter och fjälltoppar, säger Emeli.

Parets flytt från Stockholm till Tänndalen och starten av det egna företaget handlade dels om en dröm att få bo närmare naturen och ha vardagen på den plats som får dem att må bra. Men det var en annan faktor som gjorde att de tog beslutet att flytta.

Emeli och Mathias driver sitt gemensamma företag Fjelltopp från hemmet i Tänndalen.

– En utlösande faktor var att jag gick in i väggen. Efter tio år i reklam- och designbranschen kunde jag inte vara kvar där, det var inte bra för min hälsa. Vi fick rita om livskompassen och insåg att den plats vi skulle må bäst på är den här, säger Mathias.

– Vi älskar att åka skidor, vandra, fiska och vi älskar djur och natur. Nu behöver vi inte längre åka till naturen, nu bor vi mitt i den, säger Emeli.

Här har de med sitt företag skapat förutsättningar att leva det liv de vill leva.

– Här kan vi leva ett mer balanserat liv. Här kan vi göra det vi tycker är kul och jobba med det vi är bra på. Fördelarna med en liten ort är också att vi kan ta på oss roliga uppdrag som vi inte på samma sätt skulle ha möjlighet att göra i en stad, säger Mathias.

"Vi fick rita om livskompassen och insåg att den plats vi skulle må bäst på är den här."

En bra dag i Tänndalen för Emeli och Mathias börjar och slutar ofta med en kopp kaffe på verandan.

– Vi ställer sällan klockan, utan vaknar när vi vaknar, och sedan dricker vi kaffe och njuter av utsikten som alltid skiftar. En perfekt dag är att få känna spontant vad vi vill göra, utan några krav, men ofta innefattar det att vi gör någon utflykt. Här finns inte bara fantastisk natur utan också flera fantastiska restauranger du kan besöka, säger Emeli.

Närheten till naturen gör att det är enkelt att ta sig ut – en kvällspromenad upp på någon fjälltopp, eller ett åk i skidbacken på lunchen.

– En bra dag kan innefatta så många olika saker. Det kan vara en glödande höstdag i september när vi åker över norska gränsen och plockar kantareller, eller på vintern att vi på lunchen åker till skidbacken och tar ett åk, säger Mathias.