Namn
Linda Lyckman och Tom Dyborn

Plats
Åflå, Krokoms kommun

Rymdingenjören och hantverkaren har landat i Åflo

Hon är rymdingenjören som uppskattar det enkla i livet. Han är hantverkaren som gärna härjar fritt. Tillsammans har de hittat hem på en hästgård från 1930-talet i Åflo, Krokoms kommun.

Linda Lyckman och Tom Dyborn längtade efter ett annat liv än det i en lägenhet i Stockholm. Båda är uppväxta på landet, hon i Västergötland och han i Härjedalen. 

Han jobbade som hantverkare och snickare. Hon som innovationschef på Swedish Space Corporation, SSC, och pendlade en timme varje dag från hemmet i södra Stockholm till arbetsplatsen i Solna.

När pandemin slog till och Linda började jobba hemifrån såg de att drömmen om Jämtland skulle kunna bli verklighet, och när hästgården från 1930-talet dök upp i Åflo i Offerdal slog de till.

– Den första jag berättade om flytten för var min chef. Vi har, som många andra företag, varit en arbetsplats där folk har jobbat från en kontorsplats från kontoret. Trots det var han inte direkt förvånad. Han har ju också sett att det här kanske är framtidens sätt att jobba. Att vi inte behöver vara låsta vid ett kontor eller en plats om det nu inte är nödvändigt av praktiska skäl, säger Linda.

– När kontoret sedan öppnar igen kommer jag att veckopendla och här i Åflo finns närheten till både flyg och tåg. Att det är bra kommunikationer var en viktig praktisk pusselbit för att vi skulle kunna köpa huset i Åflo.

"I dessa tider är det ingen skillnad att jobba härifrån jämfört med att sitta i Stockholm, förutom att jag i vintras kunde ta en skidtur på lunchen."

Uppskattar det enkla

Strax innan jul gick flyttlasset, och i januari började barnen, Liv, 11 år, och Bo, 4 år, på skola i Kaxås.

– Det har gått fantastiskt bra. Barnen stortrivs och Tom har fått jobb i Almåsa. Det har verkligen känts som att komma hem. Vi känner oss så välkomna här. I dessa tider är det ingen skillnad att jobba härifrån jämfört med att sitta i Stockholm, förutom att jag i vintras kunde ta en skidtur på lunchen, säger Linda.

Att uppskatta vinter och snö är hon inte ensam om i familjen. Yngsta dottern Bo har gått i skidskola och när Liv får frågan om vad som är bäst med Åflo nämner hon bland annat snön.

– Det bästa är att det är så mycket snö här, och att vi kan ha djur, säger Liv, som älskar att pyssla med familjens två hästar.

– Hästarna och naturen har betytt otroligt mycket för henne när vi flyttat hit, säger Linda, som själv sätter värde på de enkla saker hon hittar i vardagen.

– Att bara stå i tystnaden och se hästarna beta eller se barnen springa på gården. Det kanske låter som små klyschiga saker, men i Åflo kan jag verkligen koppla av.

Att komma närmare hennes 20-åriga dotter Lea som bor i Åre är förstås också betydelsefullt.

– Hon är såklart glad för att vi har flyttat närmare henne och är mycket hos oss här i Åflo, säger Linda.

"Folk kanske har en bild av att det kan bli osocialt i en by, men det är tvärtom"

För Tom, som jobbar i skidbacken i Almåsa på vintern och på sommaren ser som sin uppgift att vara dräng på gården, är friheten det han uppskattar mest med det nya livet i Jämtland.

– Här styr jag över min egen tid, och jag kan härja fritt – inom lagens ramar förstås, säger han, och skrattar.

Fascinerad av rymden

Linda har alltid haft en fascination för det outforskade. Hon drömde redan som barn om de djupa haven och den oändliga rymden.

Efter att hon utbildade sig till rymdingenjör i Umeå har hon fått uppleva många olika platser och arbetsområden. Hon har jobbat med rymdteknik i Norge och på Nasa Goddard Space Flight Center utanför Washington i USA, och innan hon blev innovationschef var hon systemingenjör för sondraketer som skjuts upp från rymdbasen Esrange, nära Kiruna.

Att få vara med när en raket lyfter beskriver hon som något alldeles extra.

– Det är något jag verkligen kan sakna från tiden som systemingenjör. Den totala anspänningen under nedräkningen, vänta på att raketen ska lyfta och det skakade i hela marken, det var en känsla jag sedan kunde leva på i ett helt år, säger Linda.

Som innovationschef ansvarar hon idag för att både förbättra och utveckla nya tjänster på SSC.

– Det är fantastiskt spännande. Särskilt nu när rymden blir allt mer kommersialiserad och integrerad med allt som händer här på jorden. Det är betydligt fler aktörer idag, och jag blir inspirerad av människor som till exempel Elon Musk. En person som verkligen driver på utvecklingen och gör det omöjliga möjligt.

"När du bor i staden så vänjer du dig vid det ständiga bruset, men jag tror att vi människor behöver lugn och tystnad för att må bra."

Både socialt och lugnt

Linda och Tom har de hittat allt de behöver i Åflo och de sätter stort värde i att få ge barnen en uppväxt nära naturen.

– När du bor i staden så vänjer du dig vid det ständiga bruset, men jag tror att vi människor behöver lugn och tystnad för att må bra. Här kan vi ge våra barn den uppväxt och de värderingar vi själva fick när vi växte upp, säger Linda.

Men tillvaron i Åflo är inte bara lugn och tyst. Med jobb i skidbacken går det inte att vara anonym, och Tom menar att den nya vardagen är väldigt social.

– Folk kanske har en bild av att det kan bli osocialt i en by, men det är tvärtom. Här behöver vi varandra på ett annat sätt och relationerna blir mer kött och blod, säger han.