Från St.Moritz till Kluk

Hon gick från lyxiga eventjobb i Davos till en hållbar livsstil som hon kunde stå för, den fanns i Jämtland. Idag brinner hon för vardagsäventyren runt knuten och att lyfta regionen som matdestination.

 

Fabienne och hennes man Roman hade rest runt i Sverige ett flertal gånger. Tankarna om en flytt blev mer och mer verklig.

– Sverige utstrålar verkligen en frihet och de öppna landskapen är något alldeles extra!

Med en önskan om ett mer hållbart liv blev flytten verklighet när paret testade WWOOF*, World Wide Opportunities on Organic Farms och hamnade på en gård i Ås i västra Jämtland. Idag hyr de ett litet hus på en gård i Kluk. Med närheten till både staden och fjället ter sig livet fint i den lilla byn med 18 invånare. Det blir många vardagsäventyr och det strålar om henne när hon berättar.

– Ibland blir det i anslutning till jobbet. Jag och en kollega paddlade SUP (stand up paddleboard) på Storsjön mellan Ås och Östersund i somras. Ibland tältar jag på gården, för att jag kan och vill vara ännu närmare naturen. Frihetskänslan att vintertid bara ta på sig skidorna utanför dörren, den är oslagbar den känslan.

Tips till den som vill lämna stadspulsen?

– Hitta den enkla livsstilen. Tänk inte för mycket, stäng av mobilen och gå ut i naturen. Oavsett om det är vandring på fjället, att simma i en sjö, eller tälta i skogen – gör det bara, det behöver inte vara svårt!

Vad är det bästa med livet här?

– Naturen och maten helt klart. Tillgången till skogen och dess skafferi, fjäll och sjöar, det är så omväxlande miljöer. Här får vi ut mycket av livet, vi kan både vara aktiva och bara vara. Vi älskar det nordiska köket och alla råvaror vi har runt knuten, det är en väldigt god plats att leva på. Allt är så tillgängligt. Den största förändringen är just hur hållbart vi lever idag. Innan arbetade jag inom World Economic Forum i Davos, där jag gjorde sidoevents för deltagare. Allt gick snabbt och var lyxigt. Generellt så är inte eventbranschen så hållbar. Jag kunde inte stå för det.

Hållbarhet följer Fabienne även på jobbet. På Torsta Naturbruksgymnasium i Ås jobbar hon deltid i ett projekt med att utveckla regionen och breddgrad 63 som matdestination, från kust till kust.

– Det är ett givande arbete, regionen är spännande och har potential att växa. Nu har jag ett meningsfullt jobb som jag kan stå för. Vid sidan av det driver jag mitt eget företag som arrangerar och fixar kring evenemang kopplade till mat och upplevelser tillsammans med andra matentreprenörer.

”Här fann jag en annan livsstil.”