- Ta hänsyn till, men lås dig inte vid växtzonen.
- Odla utifrån väder och tänk på både vind och läge.
- Testa dig fram
- Fiberduken är din bästa vän!
Omöjligt att odla?

Växtzon 6
Inger Eriksson, 84 år, är född och uppvuxen i Jämtland, men inte på samma plats som hon har sin blomstrande trädgård. Ursprungligen kommer hon från Krokvåg utanför Hammarstrand, men kärleken tog henne till Stugun, där hon bor än idag.
– Jag tror att trädgården håller mig frisk, säger Inger.
Ingers bor i ett hus alldeles intill Indalsälven, och hennes vackra trädgård, som består av blommor och växter av alla de slag, är i full blom i juni. Pioner, rosenbuskar och vallmo är exempel på några av de ståtliga blomster som skymtar i rabatten. Blomintresset har Inger haft hela livet, och både inresset och kunskapen har växt med tiden.
– När jag blev medlem i Trädgårdsamatörerna för många år sedan tog mitt intresse verkligen fart, jag lärde mig massor och planterade mer, säger Inger

– Det är klart att allt inte trivs här, man får anpassa sig. Jag kan till exempel inte ha ett magnoliaträd, men min rhododendron har jag lyckats bra med, den är jag väldigt glad för, säger Inger.
Under den långa vintern sköter hon om sina pelargoner och läser på inför vårens odling, när det är dags att så igen.
– Jag tror på trädgård. Det är väl bevisat tror jag, att det är bra för människan, säger Inger.
Växtzon 7
Sanne Björö, 29 år, från Stockholm och Martin Liljekvist, 32 år, från Örebro drogs till Åre av samma anledning, vintern och skidåkningen. Drygt tio år senare bor de kvar, några mil öster ut, på sin gård Mällbyn i Mattmar. Idag är sommarhalvåret minst lika viktigt som vintern de först kom för, inte minst för deras inkomst.
– Jag älskar vårt liv och vår gård här. Jag älskar att bo här i Mattmar, säger Sanne.
Intresset för jordbruk har Martin haft med sig så länge han kan minnas och utöver skidåkningen är det nu odlingen som han lägger sin tid på.
– Vi började småskaligt med jordbruk på en bit mark en bit från där vi bodde. Men vi insåg ganska snabbt hur mycket tid och energi det tog att pendla mellan bostad och odling, det var inte hållbart, säger Martin.

"Vi satsar fullt ut och gör detta helhjärtat"
Martins intresse växte snart på Sanne, som blev mer och mer intresserad. Plötsligt fann de sig själva söka efter gårdar på Hemnet.
– Det har varit en process och är fortfarande, vi har varsin resa och ser på saker lite olika, men med en gemensam vision, säger Sanne

– Vi vill inte vara månskensbönder med jobb vid sidan, vi satsar fullt ut och gör detta helhjärtat, tillägger Martin.
Idag arbetar Sanne och Martin med Mällbyn på heltid.
De levererar grönsaker till lokala restauranger och verksamheter, men för att kunna livnära sig på sitt jordbruk i längden vill de kunna skala upp sin odling, och vara mer tillgängliga för konsumenterna.
– Vi måste hitta ett sätt att nå ut till folk och få dem att välja oss framför att handla importerade grönsaker på mataffären. Det jobbar vi extra mycket med nu, säger Martin.
Visionerna och ambitionerna är tydliga. Sanne och Martin gör inte det här för skojs skull – enbart.
– Vi vill hitta ett hållbart sätt att driva Mällbyn, så att det kan leva länge, även för kommande generationer, säger Sanne.
Växtzon 8
Ida Siggelin, 34 år, är en hemvändare som inte hade en tanke på att bo eller odla intill trädgränsen, när hon en gång flyttade från Bruksvallarna. Men med åldern kom längtan smygande tillbaka.
Efter många år i Gränna, tog hon med sig mannen i sitt liv och flyttade hem till Härjedalen.
– Jag ville njuta av naturen, inte staden, till vardags, säger Ida.
Idas föräldrar driver sedan länge Bruksvallarnas Fjällhotell, där även hon fick möjlighet att börja jobba, medan hennes sambo utbildade sig till elektriker. När Ida inte arbetar lägger hon tid på odlingen.
– Det är ett intresse som gått överstyr och det eskalerade ännu mer när vi skaffade barn, säger Ida.
"Jag kan tycka att det är skönt att inte allt går, man får jobba med de förutsättningar man har"
Ida brinner för närodlat och vill helst vara självförsörjande när det kommer till grönsaker. Något många kanske inte tror är möjligt om man bor i växtzon 8.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att titta på vad vi stoppar i oss. Även grönsaker, som ibland transporteras från andra sidan jordklotet, kan vara besprutade eller vara av dålig kvalité. Det är sådan otrolig skillnad om man jämför med lokalt och närodlat, inte minst i smak, säger Ida.
Idag består odlingen främst av olika grönsaker som Ida odlar i landet eller i sitt växthus. Hon understryker att det finns utmaningar, men det är långt ifrån omöjligt.
– Jag kan tycka att det är skönt att inte allt går, man får jobba med de förutsättningar man har. Men fördelarna är att vi har färre problem med sniglar eller skadedjur, och med ett växthus kommer man väldigt långt, säger Ida.
Ida listar morötter, potatis, sallad och kål som exempel på sådant som mår väldigt bra i växtzon 8, även broccoli, sockerärtor och blomkål trivs i det svalare klimatet. Tomater och gurka fungerar utmärkt i ett växthus, eller inomhus. Frodiga fruktträd, som plommon och äpplen, är däremot sådant man kanske inte ska hoppas på. Men så kan man inte få allt.
– Jag hade inte tänkt att det var här jag skulle hamna, men idag känns det otroligt att kunna ge våra barn en uppväxt här, säger Ida.

Fler berättelser från Jämtland Härjedalen


