Drömhus på landet
Nicki och putte hittade sitt drömhus på landet
Nicki Eby från Helsingborg och hennes man Putte Eby från Stockholm har bott och rest världen över. Efter en långresa till Indien kom den där helgen med en väns 40-års fest i Edsåsdalen – och flytten var ett faktum.
– Förutom festen hann vi upp till Storulvån en sväng och på vägen därifrån, jag minns att det var vid den fantastiska fjällutsikten i Mattmar som sonen David 10 år sa ”varför bor vi i Stockholm egentligen?”, berättar Putte.
Familjen hade precis flyttat tillbaka till lägenheten i Stockholm efter att i åtta år drivit fjällstationen i Abisko nationalpark. Utan jobb eller någon särskild plan.
– Vi var klara med Abisko, vi hade gjort det vi skulle så vi sa upp oss. Vi lever väl på kärlek och väntar på att den där blixten ska slå ner som berättar vad vi ska göra, resonerade vi. Vi diskuterade hela vägen hem till Stockholm kring det David precis sagt. Sen började vi leta hus, berättar Nicki.
Råd till den som funderar på att flytta?
Just do it! Tänk inte efter för mycket, det är inte så komplicerat. Här finns allt. Är man bara öppen och mottaglig så fixar det sig. Det behövs kompetens och personer som vill vara med att utveckla.
Här finns livskvalitet, ingen stress och inga köer till något. Skyll inte på att ”vi vill inte rycka upp barnen”, är det några som anpassar sig så är det dom.
Drömhuset från 1872
Familjen Eby hittade huset och gården i Nälden, endast 25 minuter från Östersund och 45 minuter från Åre. Kravlistan sa nära till skola, idrottsmöjligheter för barnen och bra kommunikationer. Gärna med fjällutsikt. Gården har allt utom utsikt mot fjällen. Det märks att det inte gör något, att familjen trivs och gjort sig hemmastadda. Huset är från 1872 och har renoverats lite eftersom sedan 2011 men behållit sin ursprungliga charm. Det är stort, har flera tillhörande byggnader och öppna ytor. Familjen hyr ut stallplatser, hagar, tunnbrödstuga och förvaringsutrymmen för bland annat bilar och skotrar till bybor.
– Att flytta hit med barnen har varit fantastiskt! Det går bussar ofta, vi har fem minuter till skolan och affären i byn. Sporthallen och ishallen blir mötesplatser och fungerar som fritidsgårdar. Vi bor i en levande bygd tack vare engagerade bybor och företagare. Dottern rider och sönerna spelar hockey. Allt finns, det är inga köer överhuvudtaget och det finns plats för alla, berättar Nicki lyriskt.
Så snart flytten var bestämd började både Nicki och Putte kolla jobbmöjligheter och pratade om det i sina nätverk. Efter några tillfälliga jobb inom STF och ansvarig för våffelstugan på Åreskutan klev Nicki in som hotelldirektör på Scandic Östersund Syd 2013. Sedan 2017 är hon hotelldirektör på Clarion Hotell Grand i Östersund och väldigt engagerad i Östersunds utveckling.
– Två veckor innan flytten hade vi båda fixat jobb i Jämtland. Jag var beredd på alla sorters jobb och tänkte att jag alltid kan gå tillbaka och jobba som lärare, berättar Putte som fick jobb på Östersunds kommun med att utveckla S:t Olavsleden, en pilgrimsled mellan Sundsvall och Trondheim. Nu är jag event- och besöksnäringsstrateg och arbetar för mer aktivitet på de arenor vi har runt om i staden. Hittills har det varit en mix av parasport, curling och Melodifestivalen, fortsätter Putte.
Se möjligheter
Under de sju år som gått sedan de blev jämtar har det hänt mycket i Östersund. Det bubblar verkligen här.
– Det byggs, entreprenörsandan är stor och vi är med och bidrar till stadens utveckling. Det är kul att få vara en del i det. I en mindre stad blir det möjligt och alla är så otroligt stolta här. Vi skapar vår egen utveckling, säger Nicki.
Paret tipsar om att se möjligheterna, säga ja och vara ödmjuk. Det har gjort att de fått ett stort nätverk och kommit in bra i byn. Efter två veckor blev Putte ordförande i fotbollssektionen och Nicki lagkapten för ett fotbollslag.
– Vi går mycket på känsla och rekommenderar att öppna ögonen för hus lite utanför centrala Östersund. Här kan man hitta drömhuset till ett rimligt pris. Vi lovar, man blir inte en eremit, skrattar Putte.
Ett svinroligt projekt
På jobbet funderade Nicki och hennes kollegor på ett sätt att bli av med matsvinnet, och kom på att de skulle bli grisbönder. De matar sina grisar med grönt avfall från köket och alla i personalen hjälper till med grisarna som bor i Nälden hos Nicki och Putte.
– Det handlar såklart om ett socialt hållbart miljöprojekt. Men också om att ha roligt tillsammans på jobbet. Alla är så stolta över våra grisar, säger Nicki.
Grisarna kommer från Görviks lantbruk, samma ställe som Clarion köper sitt fläskkött från annars. Till hösten slaktas de och serveras i restaurangen.
– Vi vill att alla ska veta var maten kommer ifrån. Alla har inte klappat en gris eller har någon känsla för kopplingen mellan djur och mat. Förskolan var här och besökte grisarna, det känns viktigt, konstaterar Nicki.
”Ska man förändra så ska man göra det rejält.”
”Vara ödmjuk och att våga säga ja, det öppnar dörrar.”