Uteliv i Jämtland Härjedalen

Dynamisk duo - Linnea och Simon förgyller din utedag

Läget och människorna. Staden nära fjället. Men även Storsjön och ett löfte om att det alltid blåser här lockade Linnea Andersson Damberg och Simon Jaktlund till Östersund och Jämtland.

Historien börjar med kite-entusiasten som Simon flyttade från Skövde och började sin STF-karriär på Storulvåns fjällstation i början på 2000-talet. 2009 drog han igång egen kite-skola och 2010 lades grunden till sommarhänget i Surfbukten – mitt i centrala Östersund. En frisk fläkt och en fartig entreprenör med ett aldrig sinande sinne för påhitt och nya idéer.

– Jag ville ha fjäll, sjö men ändå en stad och då var Östersund och det här länet perfekt. Här stöttar man varandra och kör, det finns ett entreprenörskap här som är fantastiskt, förklarar Simon. 

 

Två personer håller en kite i vinden

"Här stöttar man varandra och kör, det finns ett entreprenörskap här som är fantastiskt"

Linnea, med rötterna i Hälsingland, flyttade från säsongslivet och STF-anläggningarna i Lapplandsfjällen till Stockholm för en osteopat-utbildning under fem år. Hon träffade Simon (på fjället i Jämtland förstås) och där började en väg tillbaka till mer fjällvärld och friluftsliv.

– Jag träffade rätt mycket jämtar både i Lappland och Stockholm och alla var så otroligt hemkära. Alla åkte ”hem” när det var påsk eller långledigt. Jag blev rätt nyfiken på varför det var så och att jag träffade Simon som bodde här var ”spiken i kistan”, säger hon.

Linnea tyckte dessutom att Östersund var en lagom stor stad att dra igång företag som osteopat. Efter några intensiva år av företagande känner hon sig etablerad nog för att dra ner på tempot.

– Jag kom på att det var något som saknades i livet… och det var att vara ute mera. Nu försöker jag att kombinera osteopat-företaget med mer uteaktiviteter, säger Linnea.

Linnea startade ett instagramkonto – Ut i Jämtland – där hon tipsar om små äventyr och aktiviteter i regionen.

– Jag som inte hade någon egentlig platskunskap om Jämtlands län innan jag flyttade hit saknade en bra guide till nya platser. Instagram kändes som helt rätt plattform för mig, bilder och korta texter som inspirerar och ge tips. Sånt jag velat ha när jag kom hit. 

När friluftsprofilen och guideboksförfattaren Johan Ranbrandt hade en idé om en guidebok för dagsturer i Jämtland var hon inte sen att hoppa på:

– Han ringde och frågade om jag ville vara med, och jag är ju ändå ute och gör den typen av turer. Det skulle väl vara lite mer väldokumenterat, uppmätt och beskrivet i text bara.

Flyttbar bastu som står på ett fjäll
Simon älskar fjällmassivet Sylarna och småknasiga tilltag. Då är det inte alls märkligt att med Linnea släpa upp en komplett tältbastu på dess topp.

Deras engagemang sträcker sig även långt bortom de egna behoven av adrenalin och äventyr. Simons idé med Surfbukten grundar sig i att ungdomar ska ha någonstans att göra roliga saker- gratis. Projektet ”Vind i håret” 2018 var inte hans egen idé med Simon skrapade ihop en insamlingskampanj som finansierade tre elcyklar med passagerarstol. En pool av frivilliga cyklister tog ut friluftslystna pensionärer på cykelturer i närområdet.

När skogbränderna härjade som värst i Australien i januari 2020 ordnade han kollektiv systuga där det producerades små sockor åt brännskadade koalor. Sockor som han och Linnea sedan åkte ner och levererade – på en resa de ändå hade bokat.

– Det var en fin grej och sänder en signal om att alla vi på jorden sitter ihop, säger Simon.

Två personer som står framför ett fjäll och håller i skidor
Tre favoriter (om Linnea måste välja)

Mer detaljerade beskrivningar, och många flera turer, hittar du i boken Dagsturer i Jämtland (Ges ut på Calazo Förlag våren 2021) och på instagramkontot @utijämtland

Dörrsvalen, Kolåsen/Skäckerfjällen
En härlig tur som rekommenderas starta på cykel. Ta dig längs grusvägen från Kolåsen Fjällhotell till bergets fot, missa inte vattenfallet i Rutsälven nedanför Storvallen. Där väntar en rejäl bestigning på 600 höjdmeter med storslagen utsikt in i Skäckerfjällen och över sjöarna i nordöst.

Storholmsjö Naturreservat, Åkersjön
En riktig pärla! Längs den tre kilometer lätta rundan i reservatet passeras två idylliska gamla fäbodvallar med betande får (sommartid), samt den smaragdgröna sjön Grönvattnet.

Bergsjögrottan, Kall
Den 200 meter långa kalkstensgrottan väster om Bergsjön är en okänd doldis. Mynningarna finns bakom ett vackert vattenfall och bara att ta sig in dit är en upplevelse, vidare utforskning kräver vana och utrustning. Stigen fram till grottan går vackert längs Bergsjön, över en myr och i skogen.

Porträtt
Namn
Simon & Linnea
Plats
Jämtlands län