Namn
Rebecka Salomonsson och Jens Henriksson

Plats
Nyhem, Bräcke kommun

Rebecka och Jens från Halmstad har hittat hem i Nyhem

Från Halmstad till Nyhem. Rebecka Salomonsson och Jens Henriksson lämnade havsluften för att få mer skidåkning och riktig vinter. De har totalrenoverat ett sekelskifteshus och känner att de hittat hem.

En senhöstdag 2018 svängde de för första gången in i Nyhem – Halmstadsfamiljen som längtade till norra Sverige. Säsongens första snö föll från himlen. De var här för att kolla om byn var något för dem.

– Vi gillade byn direkt. Kanske hjälpte det en del att det snöade, det räckte för att vi skulle bli sålda, säger Jens och skrattar.

I sitt jobb som säljare hade han nyss blivit tilldelad att ansvara för norra Sverige, och då såg familjen chansen att förverkliga sin dröm. Rebecka var mammaledig med parets andra barn och de ville bort från staden.

– Vi hyrde ett radhus mitt i Halmstad och stadslivet passade inte riktigt oss. Vi längtade efter tystnaden och lugnet på landet, säger hon.

De sa upp hyreskontraktet på radhuset, packade ihop sina saker och i början av 2019 körde de med hela bohaget de 100 milen till Nyhem.

Den gamla skogvaktarvillan från 1903 var i grunden ett välbyggt hus och ett perfekt renoveringsobjekt.

Köpte sekelskifteshus

Första tiden här hyrde Rebecka och Jens ett hus, men när de såg en lapp om ett hus till salu så slog de till. Den gamla skogvaktarvillan från 1903 hade stått tom i många år men var i grunden ett välbyggt hus som var ett perfekt renoveringsobjekt.

– Det har blivit många timmar renovering sedan dess. Vi har gjort allt själva, säger Rebecka.

Bara att röja efter den senaste ägaren som bott i huset, en hobbysnickare som hade snickeri på övervåningen, tog tid.

– Närmare 16 ton bråte rensade vi ut från övervåningen. Helt otroligt vad han hade samlat på sig genom åren. Men vi vet i alla fall att huset är rejält och inte lär rasa ihop i första taget, säger Jens.

Sedan de flyttade till Nyhem har Jens hunnit byta jobb. Nu säljer han hjullastare och grävmaskiner på GT Center i Sundsvall och behöver inte längre resa lika mycket.

– Jag är två dagar i veckan i Sundsvall, men annars kan jag jobba mycket hemifrån, säger han.

"Det har blivit många timmar renovering, vi har gjort allt själva."

Jobb i hemtjänsten gav kontakter

Trots att de fortfarande är ganska nya i byn så känner de sig verkligen hemma och har hunnit skapat många kontakter. Att Rebecka jobbade en period i hemtjänsten tror hon underlättat mycket.

– Jag skulle rekommendera alla som flyttar till ett nytt ställe att jobba i hemtjänsten. Det har varit ett sätt att lära känna folk och känna en tillhörighet. Det är säkert inte alltid så lätt att komma in i gemenskapen i mindre byar, men vi har verkligen känt oss välkomna. När vi var nyinflyttade var det några tanter i byn som bjöd hem mig på kaffe. Det betydde mycket.

Rebecka och Jens saknar inte mycket från Halland, utan tycker att de här får två världar och kontrasten mellan både stad och landsbygd.

På frågan om de saknar något från Halland måste de tänka lite.

– Jag saknar inte mycket, möjligtvis närheten till att gå på restaurang. Jag är matlagningsintresserad, så att kunna handla hem sushi eller gå till ett torg och handla färska grönsaker, det kan jag sakna, säger Jens.

– Samtidigt tycker jag att vi här verkligen får två världar och kontrasten med både stad och land. Vi har både Östersund och Sundsvall som vi kan åka till om vi vill ha lite puls, säger Rebecka.